СІМ’Я ЗНАЙДЕТЬСЯ ДЛЯ КОЖНОГО!
СІМ’Я ЗНАЙДЕТЬСЯ ДЛЯ КОЖНОГО!

СІМ’Я ЗНАЙДЕТЬСЯ ДЛЯ КОЖНОГО!

Сім’я починається з дітей. О.Герцен

Захистити дитину – це священний обов’язок кожного.

Проблема соціального сирітства є однією з актуальних в теорії і на практиці. Вона охоплює причини та особливості прояву цього явища у сучасних умовах, проблеми її попередження і подолання.

А як допомогти дітям, які залишилися без батьків? Як повернути їм віру в себе?

Саме переміщення дитини в нову сім’ю, в якій є любов, турбота, увага та повага один до одного, спільна участь дорослих і дітей у праці, веденні домашнього господарства, допоможе дитині повірити в себе і власну значимість для оточуючих.

Родина –це те первинне середовище, де людина повинна вчитися творити добро.

Кожен, хто народжується, претендує на щасливу долю. Але чому одні її мають, а інших вона вперто обминає? Наше життя складається так, що одні батьки знаходять почуття батьківства через сумніви і негаразди, інші ж легко втрачають його, не доклавши до цього жодних зусиль.

Прийняти дитину на виховання в сім’ю – серйозне рішення. Виховувати дітей нелегко, а особливо — прийомних. При виникненні труднощів прийомні батьки часто сумніваються у тому, чи правильно зробили, взявши на виховання дитину. Тому, вирішивши створити прийомну сім’ю, батьки повинні прислухатись до свого серця: чи готове воно відкритися і прийняти «чужу» дитину?

Якщо дитину обирають серцем, то материнська і батьківська любов зможуть подолати будь-які труднощі у вихованні дитини, і ніяких сумнівів не виникатиме. Коли вагітна жінка виношує дитину, вона не знає, якою буде дитина: здорова чи хвора, слухняна чи ні, здібна чи лінива, добра чи байдужа… Мати сприймає її будь-якою, її серце відкрите і наповнене любов’ю. Так само прийомні батьки повинні бути готові до всього. Тільки у сім’ї, власним прикладом, терпінням, любов’ю можна виховати у дитини все найкраще.

 

Влаштування дитини в родину часто називають словом «усиновлення». Але юридично це не завжди правильно, адже, крім усиновлення, є й інші форми влаштування:

Прийомна сім'я — це сім’я або особа, що не перебуває в шлюбі, яка добровільно взяла із закладів для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, від 1 до 4 дітей на виховання та спільне проживання.

Дитячий будинок сімейного типу — окрема сім’я, що створюється за бажанням подружжя або окремої особи, яка не перебуває у шлюбі, які беруть на виховання та спільне проживання не менше 5-ти дітей - сиріт чи дітей, позбавлених батьківського піклування.

Усино́влення (або удоче́ріння) — влаштування у сім'ї дітей, які залишилися без піклування рідних батьків. Усиновленням є прийняття усиновлювачем у свою сім’ю особи на правах дочки чи сина, що здійснене на підставі рішення суду. В Україні існує таємниця усиновлення, у т. ч. право на зміну імені, прізвища та по батькові дитини, відомостей про місце її народження та біологічних данних.

Опіка встановлюється над дитиною, яка не досягла чотирнадцятирічного віку, а піклування — над дитиною віком від 14 до 18 років. Опіка та піклування встановлюється з метою виховання неповнолітніх дітей, які залишилися без батьківського піклування, а також для захисту особистих і майнових прав та інтересів цих дітей. Опіка та піклування може також встановлюватися і над повнолітніми особами, які за станом здоров'я не можуть самостійно здійснювати свої права та виконувати обов'язки.

Сімейний патронат – комплексна послуга, що передбачає тимчасовий догляд та виховання дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, батьками складних життєвих обставин та/або на період прийняття рішення про набуття дитиною статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, та визначення форми її влаштування.

Якщо ви не можете прийняти дитину у сім’ю, але є бажання підтримати дитину, Ви можете стати наставником.

Наставництво- добровільна діяльність спрямована на допомогу вихованцям інтернатних закладів щодо адаптації до самостійного життя, не оформлюючи опікунства.

 

Сім’я – це перша сходинка на шляху дитини у доросле, самостійне життя.

Сім’я – це не тільки захист і підтримка, розвиток і формування особистості в цілому, а й основний осередок суспільства, природне середовище для людини.

Саме від сім’ї залежить, яким буде наше майбутнє, наше суспільство.

Отже, зусилля не тільки держави, а й громадськості повинні бути спрямовані на благополуччя і добробут дитини та сім’ї.

 

 

Якщо Вас зацікавило, то за детальною інформацією Ви можете звернутись до Люботинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.

 

Начальник відділу ЛМЦСССДМ

Шевченко О.С.

 
Переглядів: 476
Дата публікації: 11:07 16.01.2018
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>