ЯК ЗРОЗУМІТИ ТА ПРИЙНЯТИ ДИТИНУ
ЯК  ЗРОЗУМІТИ  ТА  ПРИЙНЯТИ  ДИТИНУ

ЯК ЗРОЗУМІТИ ТА ПРИЙНЯТИ ДИТИНУ

Кращий спосіб зробити дітей хорошими – це зробити їх щасливими. Оскар Уайльд

У наших дітей з певного віку з’являється своє особисте життя, в яке не завжди можна заглянути як у відкриту книгу. І далеко не завжди вони готові ділитися з дорослими своїми думками. З віком обсяг внутрішнього, прихованого життя зростаючої дитини збільшується, і їй буває складно підібрати слова, щоб описати все те, що відбувається у неї в душі. Недосвідчене ніжне серце підлітка дуже вразливе, а потрібного досвіду, слів, щоб звернутися за допомогою, на жаль, не знаходиться … Тому батькам так важливо бути уважними і вчасно побачити ознаки емоційного неблагополуччя своєї дитини.
         Для підлітка в силу вікових особливостей кризовою може стати будь-яка ситуація, яку особисто він переживає як нездійснену. Дорослі можуть не оцінити всієї серйозності переживань своєї дитини і не надати вчасно необхідної емоційної підтримки, що породжує у дитини відчуття нерозуміння і самотності і може призвести до спроб вирішити свою проблему різними неконструктивними способами.
 
Підліток і сім'я 
Щоб знайти спільну мову з підлітком потрібно зробити кілька кроків назустріч. Слухай його і не відкидай те, що він говорить, навіть якщо його слова здаються абсолютно абсурдними. Вислуховуючи і розуміючи своїх дітей, ми допомагаємо їм зрозуміти дуже важливу річ: цей світ може бути і жорстоким і небезпечним, але є люди, на яких можна розраховувати завжди - це батьки. І дуже добре, якщо дитина зрозуміє, що може прийти до них з будь-якою проблемою, незалежно від того, правий він чи ні, пишається він своїми вчинками чи соромиться. Ви не зобов'язані розділяти всі думки дитини, щоб бути в хороших відносинах з ним, але продемонструйте готовність зрозуміти його точку зору і не кваптеся з емоційною реакцією.    
 
Підліток і друзі 
У перехідному віці друзі, компанія однолітків, стають для підлітка важливіше, ніж батьки. Ще зовсім недавно він плакав, коли батьки йшли з дому, нудьгував, якщо тато затримувався на роботі, а у вихідні з задоволенням йшов з вами в кіно. Але тепер син або дочка, здається, тільки й мріє, щоб батьки подовше не поверталися з роботи, а в кіно воліє ходити з друзями. 
Виникають суперечливі почуття: з одного боку, полегшення - нарешті- то з'явилося більше вільного часу, з іншого - якось не по собі, і здається, що ти втрачаєш контроль над ситуацією. Багато батьків, намагаючись впоратися з власною тривогою, різко посилюють контроль і в результаті втрачають довіру підлітка. Інші намагаються стати своїм у компанії його друзів, сподіваючись так зберегти свої позиції. Але тут важливо інше: треба вести себе відкрито і природно, і не перегинати палицю. Звичайно, спокійніше, коли діти весь час на виду, але не забувайте, що вони потребують своїй території, свої таємниці, своєму колі спілкування. Їм потрібно навчитися самостійно вирішувати конфлікти, налагоджувати зв'язки, переживати свої драми. 
 
Підліток і школа 
У підлітковому віці діти ходять до школи вже не за знаннями, а більше за спілкуванням з однолітками. Це не означає, що навчання стає їм зовсім не цікава, просто на перше місце виходить самоствердження, отримання певного статусу в колективі і визнання. І якщо всього цього не виходить домогтися гарною поведінкою, підлітки формують собі репутацію іншим шляхом - порушують дисципліну, прогулюють уроки, грублять вчителям. 
Вони починають критикувати педагогів, оцінювати їх як справедливих або несправедливих, які розуміють і агресивних. І тут підлітка карають як би за неповагу, але насправді виходить, що за прояв індивідуальності. Це викликає у нього протест, а іноді й страх перед школою. Щоб у вашої дитини не розпочалася депресія і не пропало бажання вчитися, допоможіть йому налагодити відносини в школі. 
 
Відокремитися від батьків та пізнати світ
Відокремитися – означає приймати власні рішення і нести за них відповідальність. Іноді підліток перегинає палицю і відстоює свою незалежність. Потреба в спілкуванні змінюється бажанням усамітнитися, розв’язність у поведінці поєднується із  сором’язливістю, романтичні настрої нерідко межують з ощадливістю, а ніжність і лагідність на фоні недитячої жорстокості.
Підліток повинен зрозуміти правила взаємодії в дорослому світі, дізнатися про закони спілкування, про любов і побутові відносини. Почуття страху тут неминуче.
 
Поради батькам
Будьте не батьками, а друзями;
Поважайте особистий простір підлітка;
Підготуйте себе до особливостей підліткового періоду;
Дисциплінуйте, а не карайте;
Прищеплюйте почуття відповідальності;
Знайдіть час для систематичного довірливого спілкування з підлітком;
Дійте превентивно, з урахуванням прогнозу розвитку подій;
Будьте свідомими й обережними;
Будьте милосердними і співчутливими;
Будьте гідні наслідування.
Пам’ятайте, що ваша дитина любить вас, навіть якщо вона цього не показує.
Переглядів: 527
Дата публікації: 13:57 10.01.2018
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>