Заразний вузликовий дерматит ВРХ
Заразний вузликовий дерматит ВРХ

Заразний вузликовий дерматит ВРХ

Заразний вузликовий дерматит великої рогатої худоби (шкірна бугорчатка, вузликова екзантема) — вірусна хвороба великої рогатої худоби, що характеризується пропасницею, набряками підшкірної клітковини, внутрішніх органів та кінцівок, утворенням типових, схильних до некротичного розпаду вузликів (горбочків) у шкірі та слизових оболонках травного каналу й дихальних шляхів, ураженням очей та генералізованим лімфаденітом.

Хворіє велика рогата худоба,вівці, кози та жуйні дикі тварини. Останнім часом хвороба набуває поширення в європейських країнах. Характеризується значними економічними збитками, зумовленими відсутністю лікування, запровадженням спеціального режиму для господарств, витратами на проведення моніторингових та діагностичних досліджень, організацію профілактичних та ліквідаційних заходів в разі загрози чи виникнення, а також торговельними обмеженнями, що запроваджуються для недопущення її розповсюдження. 
Специфічні методи лікування не розроблені. При цьому враховуючи значне поголів’я ВРХ в Україні, відсутність вакцинації, а також зважаючи на джерела збудника хвороби, шляхи його розповсюдження та поширеність у світі, існує ризик занесення вірусу нодулярного дерматиту на територію України.
Для уникнення поширення в Україні зазначеного вірусу запроваджено заборону ввозу до нашої держави худоби та продукції з неї з неблагополучних країн, де зафіксовані випадки захворювання. Така заборона діє для 16 країн: Албанії, Вірменії, Болгарії, Бурунді, Македонії, Греції, Іраку, Казахстану, Кувейту, Чорногорії, Мозамбіку, Намібії, Російської Федерації, Саудівської Аравії, Сербії, Туреччини.Однією із стратегій профілактики цього захворювання є вакцинація сприятливого поголів’я ВРХ. Наразі вивчається питання застосування вакцини та створення буферної зони на території України у областях, що межують із країнами, в яких уже реєструється нодулярний дерматит ВРХ.

 

Начальник Люботинського

міського відділу Головного

управління Держпродспоживслужби

в Харківській області                                                                    

Ільченко О.С.

Переглядів: 450
Дата публікації: 14:28 14.12.2017
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>