Подумай про майбутнє - обери життя
Подумай про майбутнє - обери життя

Подумай про майбутнє - обери життя

Усе своє життя ми тільки те і робимо, що позичаємо у майбутнього, щоби заплатити теперішньому (Сафір Моріц Готліб )

Поріг XXI століття людство переступило з рядом жахливих хвороб. ВІЛ і його кінцева стадія СНІД – одні з них. Зусилля вчених спрямовані на винайдення ефективних методів подолання СНІДу, однак поки що передчасно говорити про успіх та перемогу над вірусом ВІЛ.
ВІЛ – це вірус імунодефіциту людини. Потрапляючи в організм людини, він викликає смертельне інфекційне захворювання, назване прийнятим у міжнародній практиці терміном “ВІЛ-інфекція”. Хвороба протікає довго, має кілька стадій, останню з яких називають терміном “синдром набутого імунодефіциту” (СНІД).
За даними епідеміологів переважна більшість випадків захворювання на ВІЛ відбувається від безладних статевих зв’язків. Також небезпечними групами ризику щодо ВІЛ-інфікування є ін’єкційні наркомани. Передача ВІЛ від матері до дитини за останні кілька років також зросла зі швидкістю, що лякає.
Існує можливість як проігнорувати проблему ВІЛ/СНІДу та розвиток епідемії, так і можливість замислитись над цією проблемою. Розвиток епідемії у більшій своїй частині відбувається через те, що багато хто з нас вважає, що ВІЛ не може їх торкнутися. Як наслідок, люди стають ВІЛ-позитивними тільки тому, що не знали, як уникнути передачі вірусу, або знали, але вирішили за непотрібне дотримуватись цієї тактики.
ВІЛ  передається:
·                  Через кров - при потрапляння крові чи інших біологічних рідин, що містять кров від ВІЛ-інфікованої особи до здорової людини. Найчастіше цей шлях реалізується при ін’єкційному введенні наркотичних речовин брудними шприцами та голками, що вже використовувались іншими особами.
·                  Статевим шляхом - підчас незахищених статевих стосунків.
·                  Внаслідок передачі вірусу від інфікованої ВІЛ матері до її дитини підчас вагітності, пологів та годуванні груддю. Ризик інфікування зростає під час годування дитини груддю, при важкому перебігу хвороби у матері та складних пологах.
ВІЛ не передається:
·                  При спільному користуванні побутовими речами, посудом, роботі в одному приміщенні
·                  У лазні та сауні
·                  Підчас поцілунків
·                  Обіймах та рукостисканні
·                  При чханні та кашлі
·                  Через поручні, дверні ручки, столи, стільці
·                  При укусах комарів чи інших комах.
Міри профілактики.
1. Основна умова – Ваша поведінка.
2. Статеві контакти – найбільш розповсюджений шлях передачі вірусу. Тому надійний спосіб запобігти зараження – уникати випадкових статевих контактів, використання презерватива.
3. Внутрішньовенне вживання наркотиків не тільки шкодить здоров’ю, але і значно підвищує можливість зараження вірусом, адже, як правило, використовуються загальні голки і шприци без їхньої стерилізації.
4. Використання стерилізованого інструментарію (шприци, системи для переливання крові) як у медичних установах, так і в побуті під час різних маніпуляцій (манікюру, педикюру, татуювання, гоління тощо).
5. Перевірка донорської крові обов’язкова.
Тільки від нас самих залежить – змінити свою поведінку і залишитись здоровою людиною або не думати про свій власний ризик передачі ВІЛ та імовірність стати ВІЛ-позитивним.
 
Начальник відділу ЛМЦСССДМ
Шевченко О.С.
Переглядів: 578
Дата публікації: 14:52 01.12.2017
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>