СІМ’Я БЕЗ НАСИЛЬСТВА
СІМ’Я  БЕЗ  НАСИЛЬСТВА

СІМ’Я БЕЗ НАСИЛЬСТВА

Насильство — це війна на домашньому полігоні

Зазвичай існує широко розповсюджений міф, що насильство в родинах - це проблема тільки неблагополучних родин, і майже завжди сімейне насильство пов’язане з пияцтвом і бідністю. Однак це зовсім не так. Насильство властиве для всіх соціальних груп і не залежить від економічного становища родини в цілому.
Насильство в сім’ї є однією з найбільш розповсюджених форм порушення прав людини. У більшості випадків протиправні дії проти когось із членів родини супроводжуються актами агресії, приниження та жорстокої поведінки. Подібні дії з боку насильника приводять до негативного фізичного, психічного та соціального стану здоров’я постраждалої особи чи кількох осіб, членів цієї родини. Як правило, найбільше страждають від сімейного насильства жінки та діти.      
Насильством в сім’ї, відповідно до статті 1 Закону України «Про попередження насильства в сім’ї», визнаються «будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї як людини та громадянина і наносять йому моральну шкоду, шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю».
Реальна загроза вчинення насильства в сім'ї – погроза вчинення одним членом сім'ї стосовно іншого члена сім'ї насилля, якщо є реальні підстави його очікувати.
Попередження насильства в сім'ї – система соціальних і спеціальних заходів, спрямованих на усунення причин і умов, які сприяють вчиненню насильства в сім'ї, припинення насильства в сім'ї, яке готується або вже почалося, притягнення до відповідальності осіб, винних у вчиненні насильства в сім'ї, а також медико-соціальна реабілітація жертв насильства в сім'ї.
Насильство визначається як примусовий вплив на кого-небудь. Найпоширеніша класифікація видів насильства, заснована на характері насильницьких дій. Вона включає:
Фізичне насильство – це поштовхи, ляпаси, удари ногою, використання важких предметів, зброї й інші зовнішні впливи, які приводять до болючих відчуттів і травм. Такі діяння, згідно з законом України, кваліфікуються як злочин.
Психологічне (емоційне) насильство – це погрози, брутальність, знущання, образа словом і будь-яка інша поведінка, що викликає негативну емоційну реакцію й душевний біль.
Сексуальне насильство – вид домагання, що виражається у формі як нав'язаних сексуальних доторкань, сексуального приниження, так і примусу до сексу й здійснення сексуальних дій проти волі жертви.
Крім насильства, що виходить від сторонніх осіб, як особливий вид виділяється сімейне насильство, що містить у собі фізичні, психічні, емоційні й сексуальні образи. Воно поширюється не тільки на замужні пари, але й на співмешканців, коханців, що були подружжя, батьків і дітей.
Економічне насильство в родині, такий як одноособовий розподіл засобів сімейного бюджету домінуючим членом родини й строгий контроль над витратою грошей з його боку, є однієї з форм вираження емоційного тиску й образи.
З 24 листопада 2017 року функціонує оновлена Національна «гаряча лінія» створена ГО «Ла Страда -Україна» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації за загальноєвропейським номером - 116 123, який є безкоштовним з мобільних телефонів.
За детальною інформацією Ви можете звернутись до Люботинського міського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді.
 
КОЖНА ЛЮДИНА В НАШІЙ КРАЇНІ МАЄ ПРАВО НА ЖИТТЯ, ВІЛЬНЕ ВІД СТРАХУ Й НАСИЛЬСТВА!
 
Начальник відділу ЛМЦСССДМ
Шевченко О.С.
Переглядів: 569
Дата публікації: 10:00 29.11.2017
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>