Хроніка подій з історії м. Люботина - грудень
Хроніка подій з історії м. Люботина - грудень

Хроніка подій з історії м. Люботина - грудень

У грудні, - 130 років тому, у 1887 р. княгинею К. О. Святополк-Мирською вперше була влаштована ялинка для бідних дітей-дошкільнят «на которой были розданы лакомства и подарки, состоящие из готовых костюмов и других принадлежностей деревенского быта».

- 115 років тому, у 1902 р. на грудневій сесії суду Валківського повіту присяжними засідателями від Люботинської волості були селяни Зінченко В.І., Пихуля П.М., Редванський І.П.;
-105 років тому, у 1912 р. "Люботинським товариством освіти" була проведена значна організаційна робота: затверджено статут товариства, оформлено юридичні документи, зібрано внесків від дійсних членів товариства – 995 крб., від чотирьох довічних членів – 400 крб. та пожертвувань на будівництво приміщення гімназії – 212 крб.;
- 100 років тому, у 1917 р. було створено Люботинський військово-революційний комітет. Головою ревкому працював Михайло Степанович Кондаков, а його заступником у військових  справах Олександр Петрович Радченко. Серед здійснених заходів ревкому було створення перших радянських установ, лікарень, перетворення земських та відомчих шкіл у трудові школи.
2 грудня,
- 75 років тому, у 1942 р. на центральній площі села Гиївки фашисти повісили керівника партизанської групи, яка діяла в околицях Люботина Павла Захаровича Біляєва.
9 грудня,
- 105 років тому, у 1912 р. у приміщенні Люботинського двокласного училища відбулися установчі загальні збори “Люботинського товариства освіти”. На зборах були присутні 112 членів цього товариства та було обране правління товариства, до якого ввійшли: княгиня К.О. Святополк-Мирська, завідуючий залізничною лікарнею Є.Т. Демков, страховий агент Харківського губернського земства О.А.Автанділов, земський лікар М.Ф. Афанас’єв, начальник 8 дільниці служби тяги І.К.Смаковський, начальник 21 дільниці служби колії В.М.Долінський, залізничні лікарі Л.Ф.Аксюк, В.К. Шимановський, священик П.С. Стефанов, селянин Іван Іванович Альбощій та вагонний майстер депо Люботин Микола Миколайович Хільченко. Серед кандидатів у члени правління значилися: дружина лікаря Юлія Деомидівна Демкова, князь, помічник начальника 8 дільниці служби тяги Дмитро Федорович Макулов, машиніст депо Люботин Микола Іванович Подольський, дружина рахівника Південної залізниці Марія Валеріївна Гефтель (мешкала в м. Харкові) та дружина директора 1-ої Харківської чоловічої гімназії Софія Ксавер’ївна Порошина (також мешкала в Харкові). До ревізійної комісії товариства були обрані: помічник начальника 21 дільниці служби колії, інженер Володимир Миколайович Козаков, люботинський волосний писар Павло Деомидович Літкевич, місцевий землевласник Сергій Григорович Бобловський, вчитель Люботинського залізничного училища Ніл Васильович Нестеренко, машиніст депо Іван Андрійович Зуйков. Правління товариства обрало головою правління лікаря Є.Т. Демкова, його заступниками – І.К. Саковського та В.М. Долінського, скарбником – В.К. Шимановського, секретарями – Г.А.Кустерського та О.А. Автанділова. Одноголосно почесними членами товариства на установчих зборах було обрано Катерину Олексіївну, Людмилу Миколаївну, Семена Миколайовича та Петра Дмитровича Святополк-Мирських та лікаря Є.Т. Демкова.
11 грудня,
- 130 років тому, у 1887 р. “Харьковские губернские ведомости” надрукували статтю Й.А. Чуриліна “Гиївка”, в якій автор зупиняється на проблемі промислового садівництва, яке започаткував місцевий землевласник Д.І. Святополк-Мирський.
12 грудня,
- 95 років тому, у 1917 р. на зборах робітників залізничного депо станції Люботин ухвалена резолюція протесту проти контрреволюційних дій Центральної Ради. Резолюція була опублікована в газеті “Донецький пролетарій”, № 33.
19 грудня,
- 85 років тому, у 1932 р.  була створена ткацька артіль в Люботині, яка пізніше перетворилася у Люботинську ткацьку фабрику.
23 грудня,
     - 150 років тому, у 1867 р. у передовій статті «Московських відомостей» наведені такі дані про слободу Люботин: «В Харьковской губернии, особенно в Валковском уезде (45 жителей на версту), множество садов, и из них некоторые по тысячи и более десятин; от города Валок во все стороны до селений Люботин, Огульцы и Черемушной на несколько верст тянутся непрерывные сады».
29 грудня,
- 135 років тому, у 1882 р. газета «Харьковские губернские ведомости» у розділі «Хроніка» повідломила про наміри влаштування на станції Люботин великого цукрового заводу з дольовою участю акціонерів. У подальшому жодних повідомлень про цей завод не знайдено.
Стрілець В.В., начальник відділу освіти
Переглядів: 530
Дата публікації: 06:00 01.12.2017
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>