Чому не можна спалювати опале листя?
Чому не можна спалювати опале листя?

Чому не можна спалювати опале листя?

Восени, наводячи лад на присадибній ділянці, деякі господарі палять опале листя, суху траву, рештки з городу, сміття. Шкода, яку ми завдаємо цими діями, надзвичайна. На привеликий жаль, мешканці міста рідко надають цьому увагу.

При згоранні однієї тони рослинних залишків у повітря вивільняється біля 9 кг мікрочастинок диму. До їх складу входять пил, окиси азоту, угарний газ, свинець, мідь, марганець, залізо, цинк та низка канцерогенних сполук. В тліючому без доступу кисню листі виділяється бензопрен, що здатен викликати у людини ракові захворювання. Вченими доведено, що у димі від багаття міститься у 350 разів більше бензапірену, ніж в сигаретному димі; з димом у повітря вивільняється діоксини – одні з найотрутніших для людини речовини. Небезпечні мікрочастинки від диму при потраплянні в органи дихання можуть досягти найглибших ділянок легень і залишитися там місяцями чи навіть роками. Вдихання диму нерідко призводить до виникнення респіраторних захворювань, напади астми, головного болю, запаморочення, алергію, погіршення роботи серця.
 Додаткова проблема полягає у тому, що з листям, як правило, горить і безліч різноманітного сміття, що посилює забруднення атмосфери. При згоранні поліетиленового пакету, в повітря вивільняється до 70 різноманітних хімічних сполук, більшість з яких отруйні для людей. Саме вони, як правило, стають причиною дертя у горлі, кашлю. При горінні гуми утворюються канцерогенна сажа і оксиди сірки, що викликають респіраторні захворювання. До вогнища нерідко потрапляють ДВП, ДСП, фанера. Ці матеріали містять формальдегідні смоли, до складу яких входять формальдегіди і можуть бути пофарбовані масляною фарбою, що містить свинець.
Якщо не ми самі, то хто подбає про наше здоров’я та навколишнє природне середовище? Давайте будемо взаємоввічливими як до себе, так і до свого сусіда. Особливе прохання до мешканців приватного сектору - не спалювати рештки рослинності на присадибних ділянках. Це дуже небезпечно для здоров’я людей та екології в цілому.
Згідно кодексу України про адміністративні правопорушення за самовільне спалювання опалого листя на громадян та на посадових осіб накладається штраф .
Аби уникнути штрафу, ми радимо або вивозити листя на міське звалище, або раціонально його використовувати - складати у компости і, таким чином, використовувати як добриво.
Міськвиконком закликає керівників підприємств, організацій, установ та населення міста не спалювати опале листя, бо це наносить шкоду здоров’ю людей.
 
 
Відділ розвитку інфраструктури міста та благоустрою
 
Переглядів: 639
Дата публікації: 08:57 31.10.2017
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>