Люботинський сектор Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує:
Люботинський сектор Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує:

Люботинський сектор Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує:

Профілактика кишкових інфекцій та харчових отруєнь

У теплому середовищі шкідливі бактерії розмножуються досить швидко, тому влітку дуже легко отримати харчове отруєння чи кишкові інфекції. Більшість групових інфекційних захворювань та отруєнь виникають після проведення масових заходів. Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій є неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, яку купують на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігають без належних температурних умов та вживають без необхідної термічної обробки.

       Зараження відбувається при проникненні збудника через ротову порожнину в організм здорової людини, викликаючи ураження травної системи. Характерними є нудота, блювота, діарея, різкий біль в області живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.

Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Але головними розповсюджувачами є особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто зайнятий в сфері обслуговування населення (продавці продуктових магазинів, робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів).

Рекомендації  з профілактики гострих кишкових інфекцій і харчових отруєнь:    Не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та недотримання термінів споживання; Зберігати продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;

  1. Зберігати їжу захищеною від комах, гризунів та інших тварин.
  2. Не вживати незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини. При харчуванні у непристосованих умовах (ліс, пляж тощо) виключати контакт продуктів з ґрунтом та піском;
  3. Не готувати продукти із «запасом»; приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі споживання пізніше, страви мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання виготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2-х годин. Не зберігайте їжу та продукти довго, навіть у холодильнику;
  4. Не брати в дорогу продукти, які швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);                                                                                      
  5. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (річок, озер, підземних джерел, поверхневих водойм тощо);
  6. Перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом, дотримуватись правил особистої гігієни, ретельно мити руки милом після користування громадським транспортом, після відвідування туалету;
  7. При відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі продукти;

У разі виявлення перших ознак кишкової інфекції необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи. Самолікування небезпечне для здоров’я. Тільки лікар, і ніхто інший, вирішує — госпіталізувати хворого чи залишити його вдома, де під наглядом медичного персоналу він пройде курс лікування.

При недостатньому та неадекватному лікуванні може сформуватися здорове носійство інфекції, а перехворіла людина, не маючи клінічних проявів, продовжує виділяти збудників, що особливо небезпечно для оточуючих.

Тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового  отруєння та зараження кишковими інфекціями.

 

В.о. завідувача
Люботинського сектору  Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області
        Ірина КАССІЧ
Переглядів: 36
Дата публікації: 09:17 11.06.2021
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Субсидії для населення
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
Протокол конференції представників громадян за місцем проживання від 27 липня 2021 року   28.07.2021
Протокол конференції представників громадян за місцем проживання від 27 липня 2021 року   28.07.2021
Проєкт рішення "Про надання дозволу на створення органу самоорганізації населення - квартального ком   28.07.2021
Проєкт рішення "Про надання дозволу на створення органу самоорганізації населення - квартального ком   28.07.2021
У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами на централізованій мережі водопостачання по вул. Слобожансь   28.07.2021
Проєкт рішення "Про внесення змін до рішення ЛМР від 24 грудня 2020 року № 33 «Про бюджет Люботинськ   28.07.2021
В зв’язку з ремонтними роботами 02.08.2021, 03.08.2021, 04.08.2021, 09.08.2021 з 09:00 до 17:00 буде   27.07.2021
В зв’язку з ремонтними роботами 06.08.2021 з 09:00 до 17:00 буде припинено подачу електроенергії   27.07.2021
Проєкти на серпень 2021року   27.07.2021
Проєкти рішень на серпень 2021 року   27.07.2021
Посилання
  
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>