З 1 вересня 2021 року впроваджуються нові норми шкільного харчування
З 1 вересня 2021 року впроваджуються нові норми шкільного харчування

З 1 вересня 2021 року впроваджуються нові норми шкільного харчування

Особливу увагу приділятимуть зниженню кількості спожитого цукру.

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/108450

 

Оновлення нормативної бази стало першим етапом реформи шкільного харчування, яка впроваджується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Норми та порядок організації харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку було затверджено і опубліковано на сайті Кабінету міністрів.

«Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування збалансованішим та корисним для дітей. У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня, - розповідають у Міністерстві освіти та науки України. - Особливу увагу під час організації харчування приділяють зниженню кількості спожитого цукру. Вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу у буфетах, торговельних апаратах, які пропонуються школярам, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більш ніж 10 грамів на 100 грамів/мілілітрів харчового продукту».

З-поміж інших змін до норм, які запрацюють з 1 вересня 2021 року, такі:

- кількість цукру зменшиться у 2-2,5 рази – до 7,5 г на одне приймання їжі;

- кількість фруктів збільшиться до 100 г на одне приймання їжі;

- кількість хліба на 1 приймання їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г;

- кількість м’яса збільшиться так, аби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;

- кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока, або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

«Важливим елементом забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб здобувачів освіти. Так, залежно від цих потреб дітей мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію», - підкреслюють у МОН.

Також, наприклад, здобувачам освіти з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики – сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини з встановленим діагнозом) для харчування пропонуються рослинні напої. А школярам з підтвердженим діагнозом «целіакія» (непереносимість глютену) повинні пропонуватися продукти та страви, що не містять глютену та його слідів – їхній перелік є в документі.

У закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм. За заявою одного з батьків або інших законних представників здобувачам загальної середньої освіти можуть надаватися гарячі обіди.

Довідка. У 2020 році під патронатом Першої леді України Олени Зеленської було розпочато реформування шкільного харчування, яке є однією з цілей, визначених Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, схваленою Указом Президента України від 25.05.2020 №195/2020. Реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Реформа шкільного харчування підтримується всіма регіонами: у кожній області діють регіональні плани щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти, забезпечується систематичне навчання персоналу, який залучений до організації шкільного харчування, постійно вдосконалюється організація шкільного харчування, забезпечується формування культури здорового харчування.

Переглядів: 119
Дата публікації: 09:08 14.04.2021
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Субсидії для населення
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами на централізованій мережі водопостачання по вул. Слобожансь   09.05.2021
Про встановлення ставки транспортного податку   07.05.2021
Звіт про проведену роботу Водопровідно-каналізаційним комунальним управлінням Люботинської міської р   07.05.2021
Звіт про проведену роботу Люботинським КЖРЕП ЛМР ХО з обслуговування житлових будинків 05.05.2021рок   07.05.2021
Проєкт рішення "Про внесення змін та доповнень до Додатку 2, Програми реформування і розвитку житлов   06.05.2021
Розпорядження № 117 від 06.05.2021 року "Про скликання X (позачергової) сесії Люботинської міської р   06.05.2021
Проєкт рішення "Про внесення змін до рішення ЛМР від 24 грудня 2020 року № 33 «Про бюджет Люботинськ   06.05.2021
Увага! Відключення електропостачання 6, 11,12,14 травня   05.05.2021
IX сесія Люботинської міської ради VIII скликання від 27.04.2021 року   05.05.2021
У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами на централізованій мережі водопостачання міста по вул. Тара   05.05.2021
Посилання
  
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>