З 1 вересня 2021 року впроваджуються нові норми шкільного харчування
З 1 вересня 2021 року впроваджуються нові норми шкільного харчування

З 1 вересня 2021 року впроваджуються нові норми шкільного харчування

Особливу увагу приділятимуть зниженню кількості спожитого цукру.

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/108450

 

Оновлення нормативної бази стало першим етапом реформи шкільного харчування, яка впроваджується за ініціативи Першої леді України Олени Зеленської. Норми та порядок організації харчування у закладах освіти і дитячих закладах оздоровлення та відпочинку було затверджено і опубліковано на сайті Кабінету міністрів.

«Нові норми мають на меті зробити шкільне харчування збалансованішим та корисним для дітей. У документі міститься інформація про розподіл білків, жирів та вуглеводів, які мають містити страви, пропоновані школярам упродовж дня, - розповідають у Міністерстві освіти та науки України. - Особливу увагу під час організації харчування приділяють зниженню кількості спожитого цукру. Вміст цукрів у харчових продуктах, призначених для продажу у буфетах, торговельних апаратах, які пропонуються школярам, та у харчових продуктах, що використовуються для приготування готових страв, обмежується на рівні не більш ніж 10 грамів на 100 грамів/мілілітрів харчового продукту».

З-поміж інших змін до норм, які запрацюють з 1 вересня 2021 року, такі:

- кількість цукру зменшиться у 2-2,5 рази – до 7,5 г на одне приймання їжі;

- кількість фруктів збільшиться до 100 г на одне приймання їжі;

- кількість хліба на 1 приймання їжі зменшиться з 60-80 г до 30-50 г;

- кількість м’яса збільшиться так, аби протягом п’ятиденного робочого тижня при одноразовому харчуванні забезпечити дві порції м’яса по 70 г, 100 г або 120 г кожна, залежно від віку дітей;

- кількість молочних продуктів збільшиться при формуванні меню: новими нормами передбачено одну порцію молока чи молочних продуктів щодня, а саме: 200 мл молока, або 125 мл йогурту чи кефіру, або 125 г сиру кисломолочного, або 75 г сиру м’якого, або 15 г сиру твердого, або 25 г сметани на вибір.

«Важливим елементом забезпечення усіх школярів здоровою та безпечною їжею є врахування особливих дієтичних потреб здобувачів освіти. Так, залежно від цих потреб дітей мають обов’язково інформувати про ті харчові елементи у складі страв, що можуть викликати погіршення стану здоров’я або алергічну реакцію», - підкреслюють у МОН.

Також, наприклад, здобувачам освіти з харчовою алергією на молоко та молочні продукти (відповідно до медичної довідки, виданої лікарем загальної практики – сімейним лікарем чи лікарем-педіатром, в якій зазначено особливі дієтичні потреби дитини з встановленим діагнозом) для харчування пропонуються рослинні напої. А школярам з підтвердженим діагнозом «целіакія» (непереносимість глютену) повинні пропонуватися продукти та страви, що не містять глютену та його слідів – їхній перелік є в документі.

У закладах загальної середньої освіти для учнів усіх класів незалежно від навчальної зміни повинно бути організовано щонайменше одноразове гаряче харчування відповідно до норм. За заявою одного з батьків або інших законних представників здобувачам загальної середньої освіти можуть надаватися гарячі обіди.

Довідка. У 2020 році під патронатом Першої леді України Олени Зеленської було розпочато реформування шкільного харчування, яке є однією з цілей, визначених Національною стратегією розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі, схваленою Указом Президента України від 25.05.2020 №195/2020. Реформа впроваджується Міністерством освіти і науки, Міністерством охорони здоров’я, Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства та Державною службою України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Реформа шкільного харчування підтримується всіма регіонами: у кожній області діють регіональні плани щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти, забезпечується систематичне навчання персоналу, який залучений до організації шкільного харчування, постійно вдосконалюється організація шкільного харчування, забезпечується формування культури здорового харчування.

Переглядів: 190
Дата публікації: 09:08 14.04.2021
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Субсидії для населення
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
Розпорядження № 230 "Про скликання XV сесії Люботинської міської ради VIII скликання" від 15 вересня   16.09.2021
В Центрі надання адміністративних послуг Люботинської міської ради працює шеринг документів через Ді   15.09.2021
Протокол конференції представників громадян за місцем проживання від 11 вересня 2021 року   14.09.2021
Рішення ХІV сесії VIII скликання від 26 серпня 2021 року №777 Про надання дозволу на створення орган   14.09.2021
Рішення ХІV сесії VIII скликання від 26 серпня 2021 року №779 Про надання дозволу на створення орган   14.09.2021
Протокол конференції представників громадян за місцем проживання від 11 вересня 2021 року   14.09.2021
Проєкти рішень на вересень 2021 року   14.09.2021
Інформація до фінансового плану за 1 півріччя 2021 року КНП "ЦЕНТР ПЕРВИННОЇ МЕДИКО-САНІТАРНОЇ ДОПОМ   14.09.2021
У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами по вул. Підгірна 13.09.2021 року з 12.00 до 15.00 години (о   13.09.2021
У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами на централізованій мережі водовідведення 13.09.2021 року 09   13.09.2021
Посилання
  
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>