Бережіть своє здоров’я!
Бережіть своє здоров’я!

Бережіть своє здоров’я!

ГЕПАТИТ А!

Гепатит А - високо контагіозне захворювання, що передається через споживання забруднених продуктів харчування або при безпосередньому контакті з інфікованими людьми.

Перебіг хвороби в цілому м'який, ознаки слабо виражені, характерне загальне нездужання, лихоманка, іноді жовтяниця. На щастя, гепатит А не такий небезпечний, як інші гепатити, проте в окремих випадках захворювання може протікати в дуже небезпечній блискавичній формі. З цієї причини гепатит А не можна недооцінювати.

Вірус гепатиту А розмножується в печінці і виводиться з фекаліями назовні. У зв'язку з цим профілактика гепатиту А грунтується на дотриманні основних правил гігієни таких як часте миття рук, ретельна обробка продуктів харчування. Слід зазначити, що вірус гепатиту А досить стійкий до високих температур, але гине після кип'ятіння протягом 5-10 хвилин.

Перебіг хвороби у дітей більш сприятливий, ніж у пацієнтів старшого віку, у дорослих можуть розвиватися серйозні ускладнення. Найбільш схильні до ризику зараження наступні категорії населення: особи, які тісно контактують з хворими; мандрівники; наркомани; діти; люди похилого віку.

Тривалість інкубаційного періоду при гепатиті А складає від 6 до 50 днів, після чого у пацієнта перші симптоми у вигляді нездужання і гарячкового стану. Далі з'являються болі в черевній порожнині зліва, нудота, блювота, діарея, втрата апетиту, темна сеча. Приблизно через тиждень шкірні покриви і білки очей набувають жовтуватого кольору (жовтяниця), який зберігається протягом трьох тижнів. Захворювання може рецидивувати.

Діагностика

Діагностика гепатиту А не представляє особливих складнощів, досить здати аналіз крові і визначити концентрацію в плазмі білірубіну і тренсеміназ, (які підвищуються при пошкодженнях печінки). Для отримання більш точної і значущої інформації необхідно визначити в зразку крові наявність специфічних антитіл до гепатиту А.

Терапія

На протязі 7-14 днів після зараження призначається застосування гамма-глобуліну. Надзвичайно важливо виконувати дієтичні розпорядження лікаря. Необхідно знизити споживання продуктів з високим вмістом жиру на користь легкозасвоюваних страв - вегетаріанських супів, кисломолочних продуктів, тушкованих овочів, печених фруктів. Якщо хвороба ускладнюється блискавичним перебігом, то необхідна госпіталізація.

 

Начальник Люботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С.

 

 

Переглядів: 796
Дата публікації: 11:05 04.11.2019
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>