17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами
17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

17 червня – Всесвітній день боротьби з опустелюванням та посухами

17 червня 1994 року була прийнята Конвенція ООН про боротьбу з опустелюванням. Цей день міжнародна спільнота відзначає як Всесвітній день боротьби з опустелюванням. Україна приєдналася до Конвенції у 2002 році згідно із Законом України від 04 липня 2002 року №61-ІV. В рамках Конвенції опустелювання розглядається не як процес утворення пустель, а як будь-яка деградація земель під впливом природних чи антропогенних чинників. Саме тому сторонами Конвенції на сьогодні є 193 країни світу.

Всесвітній день боротьби з опустелюванням і засухою покликаний звернути увагу людей на необхідність міжнародного співробітництва для ефективної боротьби з опустелюванням і засухою в природі. Цей процес змушує бити тревогу багатьох вчених оскільки він загрожує навколишньому середовищу нашої планети. Опустелювання загрожує здоров’ю і благополуччю людей. Питання охорони земель в умовах загострення екологічної ситуації в Україні має стати одним з найважливіших напрямків державної політики оскільки поліпшення стану землі відкриває значні резерви збільшення обсягів виробництва сільськогосподарської продукції і забезпечує суттєве оздоровлення екологічних умов життя людини.

  Причиною жахливої деградації земель є надмірна неправильна експлуатація ґрунтів, нераціональна вирубка лісів тощо. Від неї тією чи іншою мірою страждає 70% засушливих територій в усьому світі.

  Землі країни зазнають суттєвого впливу деградаційних процесів, серед яких найбільш масштабними є ерозія (близько 57,5% земель країни), забруднення (близько 20% земель країни), підтоплення територій (близько 12% земель країни). Винос поживних речовин з ґрунтів у землеробстві постійно перевищує їх надходження, а щорічні втрати гумусу становлять 0,65 т/га.

  Однією з ключових складових охорони довкілля в Харківської області є забезпечення збереження та невиснажливого використання земель.

Проблемним питанням для області є процеси, які пов’язані з ерозією, підвищенням рівня розораності сільськогосподарських угідь, забрудненням грунтів важкими металами, в тому числі з впливом атмотехногенних емісій, підкисленням грунтів, осолонцюванням грунтів, засоленням, підтопленням грунтів. За останні 10-15 років у зв’язку зі зміною клімату виникло таке явище як посухи, особливо у весняний період, що унеможливлює розвиток диких рослин на території  області та сільськогосподарських культур у весняний період вегетації.

  Виконком Люботинської міської ради закликає громадськість приєднатися до відзначення Всесвітнього дня боротьби з опустелюванням та посухами та долучитися до збереження та невиснажливого використання земельних ресурсів.

 

Відділ розвитку інфраструктури міста та благоустрою

Переглядів: 489
Дата публікації: 13:24 08.06.2017
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>