Відкриваємо Україну!
Відкриваємо Україну!

Відкриваємо Україну!

Екскурсія до Національного історико-культурного заповідника "Гетьманська столиця" у м. Батурині

До Всесвітнього дня музеїв дружний колектив виконавчого комітету міської ради відвідав столицю козацької слави – Національний історико-культурний заповідник "Гетьманська столиця" у м. Батурині.

П’ятигодинна автобусна поїздка до місця призначення не позначилася на настрої і нашому бажанні познайомитися із сторінками історії слави і занепаду гетьманської столиці.

А розпочалася екскурсія із серця музейного комплексу – Цитаделі Батуринської фортеці, куди входять оборонна стіна з вежами, Гетьманський будинок, Скарбниця, Воскресенська церква-усипальниця останнього гетьмана Кирила Розумовського, дерев’яна церква Воскресіння Господнього, криниця, пам’ятний Хрест оборонцям Батурина.

У різні часи Батурин був резиденцією гетьманів Дем’яна Ігнатовича (Многогрішного), Івана Самойловича та Івана Мазепи. Гетьман Іван Мазепа виступив проти російського царя Петра I і в 1708 році військо князя Олександра Мєньшикова знищило 14 тисяч мешканців  і оборонців міста та зрівняло Батурин із землею.

Довгий час жертвам нелюдського злочину не було навіть пам’ятного знаку, і тільки у 2008 році за президентства Віктора Ющенка було відроджене місце козацької слави – музейний комплекс – Цитадель зі спорудами та палац гетьмана Кирила Розумовського.

Відвідали єдину споруду часів гетьмана Івана Мазепи – будинок Генерального судді Василя Кочубея та познайомилися із історією романтичного кохання гетьмана і юної доньки Кочубея – Мотрони.

Вразив інтер’єр пишного і величного палацу Кирила Розумовського, до відновлення якого долучилися не тільки українські меценати, але й прямі нащадки гетьмана, які проживають за кордоном і вже неодноразово приїздили на батьківську землю.

Відвідали ми і Миколо-Крупницький жіночий монастир, що зберігся з тих далеких часів і знаходиться неподалік від міста та зараз знову відбудовується.

Можна багато розповідати про ті враження, яки ми отримали від поїздки, бо кожна екскурсія в місті гетьманської слави була змістовною і цікавою, а пам’ятки архітектури і культури в Батурині є справжнім скарбом і надбанням нашого народу.

Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Альбом:
Переглядів: 586
Дата публікації: 12:38 20.05.2019
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>