18 травня – День науки
18 травня – День науки

18 травня – День науки

День науки – професійне свято працівників науки України. Відзначається щорічно у третю суботу травня. Наука відіграє особливу роль в житті суспільства. Здійснення наукових досліджень і розробок є найбільш потужним двигуном соціального прогресу.

На кінець 2018 р. на Харківщині виконанням наукових досліджень і розробок займалася 141 наукова організація. Загальний обсяг витрат на виконання наукових досліджень і розробок (далі − НДР) власними силами організацій у 2018 р. становив 3,1 млрд.грн, у тому числі на науково-технічні (експериментальні розробки) – 62,3%, прикладні – 19,5%, фундаментальні – 18,2%. Із загального обсягу витрат на виконання наукових досліджень і розробок 45,6% складають витрати на оплату праці. Частка фінансування витрат на виконання НДР за рахунок державного бюджету становила 29,7%.
Для успішної роботи наукових організацій велике значення має формування в них кадрового складу наукових співробітників. Упродовж 2018 р. на підприємствах та організаціях, які здійснювали НДР, працювало 14,2 тис. працівників, з них 9,5 тис. дослідників, 1,5 тис. техніків та 3,2 тис. допоміжного персоналу. У виконанні наукових досліджень і розробок упродовж 2018 р. було задіяно 1,0 тис. докторів наук та 2,9 тис. докторів філософії (кандидатів наук). Серед працівників, задіяних у виконанні НДР, 43,8% становили жінки, з яких 19,9% мали науковий ступінь доктора філософії (кандидата наук), 3,3% – доктора наук.
Найбільше наукових працівників області, задіяних у виконанні НДР, працювали у технічній галузі – 7,7 тис. осіб. Разом з тим, природничими науками займалися 3,5 тис. працівників, медичними – 1,3 тис., сільськогосподарськими – 0,9 тис., суспільними – 0,8 тис.
Середньомісячна заробітна плата штатного працівника за видом економічної діяльності "Професійна, наукова та технічна діяльність" у січні–березні 2019 р. складала 9615 грн, що на 20,4% більше, ніж у січні–березні 2018 р.
Вітаємо з професійним святом усіх, хто присвятив своє життя науці. Прийміть найщиріші вітання та побажання здоров'я, творчої наснаги, нових відкриттів та звершень!
 
 
 
Заступник начальника
Головного управління статистики
у Харківській області                                                                                 Н. КУЧЕРЕНКО
Переглядів: 419
Дата публікації: 09:23 16.05.2019
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>