Профілактика інфекційних захворювань !
Профілактика інфекційних захворювань !

Профілактика інфекційних захворювань !

Одним із фак­то­рів пе­ре­да­чі гострих кишкових інфекцій є во­да. Най­по­ши­ре­ні­ші з них гос­трі киш­ко­ві ін­фекції, ві­рус­ний ге­па­тит А, леп­тоспі­роз то­що.

Фак­то­ра­ми пе­ре­да­чі збуд­ни­ків слу­жать на­сам­пе­ред заб­рудне­на во­да, ін­фі­ко­ва­ні хар­чо­ві про­дук­ти, бруд­ні ру­ки і пред­ме­ти по­бу­ту; ме­ха­ніч­ни­ми пе­ре­нос­ни­ка­ми, що заб­рудню­ють хар­чо­ві про­дук­ти, є му­хи.
Гос­трі киш­ко­ві зах­во­рю­ван­ня вик­ли­ка­ють­ся різ­ни­ми ви­да­ми збуд­ни­ка­ми: ві­ру­са­ми, бак­те­рі­ями. Збуд­ни­ки про­ни­ка­ють че­рез рот і ак­тивно роз­мно­жу­ють­ся в шлун­ко­во-киш­ко­во­му трак­ті. Ви­ді­ля­ючись з ки­шеч­ни­ка хво­ро­го, збуд­ни­ки пот­рапля­ють у зов­нішнє се­ре­до­ви­ще: ґрунт, во­ду, їжу, на пред­ме­ти до­машнього ужит­ку.
Най­більш ха­рак­терні особ­ли­вос­ті біль­шос­ті гос­трих киш­ко­вих ін­фекцій — здат­ність збуд­ни­ків по­рів­ня­но дов­го ви­жи­ва­ти по­за ор­га­ніз­мом лю­ди­ни.
Для ви­ник­нення зах­во­рю­ван­ня в ор­га­нізм по­вин­на пот­ра­пи­ти пев­на кіль­кість збуд­ни­ка. Во­но за­ле­жить від ха­рак­те­ру са­мо­го збуд­ни­ка, ста­ну здо­ров’я лю­ди­ни, а та­кож від умов та шля­хів його пот­раплян­ня в ор­га­нізм.
Вес­на-лі­то най­більш спри­ят­ли­вий час для ви­ник­нення і роз­повсюд­ження киш­ко­вих ін­фекцій. Са­ме в цей час ді­ють фак­то­ри, що спри­яють за­ра­жен­ню: по­ява в ра­ці­оні сві­жих ово­чів, фрук­тів, збіль­шен­ня кіль­кос­ті мух, ма­со­ве спіл­ку­ван­ня на­се­лен­ня, ви­їзд на від­по­чи­нок за ме­жі пос­тій­но­го міс­ця про­жи­ван­ня, ку­пан­ня у від­кри­тих во­дой­мах.
У теп­лу по­ру ство­рю­ють­ся спри­ят­ли­ві умо­ви і для збе­ре­жен­ня збуд­ни­ків киш­ко­вих ін­фекцій у зов­нішньому се­ре­до­ви­щі, і для їх роз­мно­жен­ня в про­дук­тах хар­чу­ван­ня. Все це ро­бить во­ду і їжу не­без­печни­ми в епі­де­мі­оло­гіч­но­му від­но­шен­ні.
Дже­ре­ла ін­фекції при гос­трих киш­ко­вих зах­во­рю­ван­нях: хво­ра лю­ди­на (особ­ли­во не­без­печні для ото­чу­ючих хво­рі, що пе­ре­но­сять зах­во­рю­ван­ня в лег­кій, «стер­тій» фор­мі, бак­те­ріо- та ві­ру­со­но­сії (лю­ди­на, яка ви­ді­ляє збуд­ни­ків, але са­ма не хво­ріє).
Щоб по­пе­ре­ди­ти за­ра­жен­ня, не­об­хідно дот­ри­му­ва­ти­ся еле­мен­тарних пра­вил:
для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
не пити воду з випадкових джерел;
при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
молоко (як сире, так і пастеризоване) обов’язково кип’ятити;
овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;
всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);
купатися тільки в спеціально відведених місцях.
Пам’ятай­те! Дот­ри­ман­ня еле­мен­тарних пра­вил вбе­ре­же ва­ше здо­ров’я!
 
 
 
Начальник Люботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С.
Переглядів: 590
Дата публікації: 13:09 05.04.2019
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>