Характерними для хвороби є наступні ознаки:
-раптова загибель тварини, за відсутності клінічного прояву;
-підвищення температури тіла до 40.5-42°C;
-зниження апетиту, в’ялість, швидка втомлюваність, слабкість тазових кінцівок, хитка хода, посилена спрага, тварини лежать, зарившись в підстилку;
-кашель, блювота, діарея (іноді з кров’ю), частіше запор, слизисті виділення з очей та носа, параліч тазових кінцівок, можливі аборти у самок;
-синюшність шкіри та червонувато-фіолетові плями черева, підгрудка, мошонки, вух, п’ятачка та кінцівок;
Якщо Ви помітили схожі ознаки негайно сповістіть ветеринарного лікаря!
Як відбувається зараження свиней?
Шляхом безпосереднього контакту (від свині – до свині). Якщо не повідомити, хвороба може швидко поширитись на сусідні господарства, завдаючи значних економічних збитків внаслідок загибелі свиней та ліквідації всього свинопоголів’я в регіоні.
У разі підтвердження спалаху захворювання, служба ветеринарної медицини проводить карантинні заходи по запобіганню розповсюдження хвороби шляхом швидкого гуманного, безкровного забою усіх свиней на території, де спалахнула хвороба, з наступним спаленням трупів тварин, механічної чистки та дезінфекція приміщень та території утримання свиней.
Як запобігти занесенню вірусу АЧС:
-Утримувати свиней в закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами.
-Обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар.
-Не купувати тварин у невстановлених для цього місцях та без супровідних ветеринарних документів.
-Не забивати хворих свиней та не переробляти туші захворілих тварин.
Начальник Люботинського міського відділу
Головного управління Держпродспоживслужби
в Харківській області
Ільченко О.С.