ОБЕРЕЖНО!!! СКАЗ!!!
ОБЕРЕЖНО!!! СКАЗ!!!

ОБЕРЕЖНО!!! СКАЗ!!!

Сказ – це гостре інфекційне захворювання всіх теплокровних тварин і людини, з ураженням центральної нервової системи з ознаками поліенцефаломієліту, супроводжується паралічами і завжди закінчується - смертю.

Людина заражається під час укусу, або коли слина потрапляє на слизові оболонки чи пошкоджену шкіру, через подряпини. Вірус сказу дуже чутливий до дії ультрафіолетових і прямих сонячних променів, висушування, гине миттєво при звичайних режимах пастеризації, кип’ятінні, 45-70% спирту, мильного розчину, 5 % йод вбиває вірус на протязі 1 хвилини. Поширюють сказ у природі – лисиці, вовки, єнотовидні та бродячі собаки.
Захворівши, дикі тварини перестають боятися людей, навіть удень можуть забігати у населені пункти, нападати на людей або тварин. Хвора тварина стає пригніченою, лежить, втрачає апетит, до води байдужий – гідрофобії немає. Наприкінці другого дня виникає неспокій, собака намагається сховатися в куток (під ліжко, в будку), хапає ротом повітря, може розгризати свою загоєну рану, ковтає неїстівні предмети. Період збудження триває 3-4 дні, гине - на 6-8 день хвороби. Це класична картина. Але забудь якого випадку поведінка тварини змінюється, що має насторожити господаря.
Найчастіше сама собака стає причиною зараження людини, томущо живе в оточенні людей. Прищеплений собака, якщо його покусала хвора тварина, не є джерелом зараження, в нього не виникає агресивності, бажання кусати  не виділяється слина, вірус сказу в слині відсутній.
Щоб запобігти захворювання необхідно проводити реєстрацію та вакцинацію всіх домашніх тварин та утримувати собак на прив’язі.
 У разі укусу людини твариною негайно звернутися до найближчої медичної установи та обов’язково сповістити про такий випадок ветеринарну службу за адресою: м. Люботин вул. Ветеринарна № 45 , тел. 741-08-97
 
Начальник Люботинського
міського відділу Головного
управління Держпродспоживслужби
в Харківській області
Ільченко О.С.
Переглядів: 376
Дата публікації: 15:13 17.01.2019
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>