1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом
1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

1 грудня – Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Всесвітній день боротьби зі СНІДом вперше відзначався 1 грудня 1988 року з ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров’я після того, як на зустрічі міністрів охорони здоров'я всіх країн пролунав заклик до соціальної терпимості і розширення обміну інформацією щодо ВІЛ/СНІДу.

В Харківській області масштаби епідемії ВІЛ-інфекції залишаються значними. За даними КЗОЗ Обласного центру профілактики і боротьби зі СНІДом на кінець 2017 року на обліку з діагнозом ВІЛ-інфекція перебувала 4131 особа (включно з іноземними громадянами), з неї 1013 осіб – хворі на СНІД.

Найбільша кількість випадків ВІЛ-інфекції в області у 2017 році зареєстрована у віковій категорії 25–49 років (84,2%), тобто ВІЛ-інфекція вражає найбільш працездатне та репродуктивне населення і може призвести до посилення та загострення існуючих негативних демографічних і соціально-економічних тенденцій.

Серед ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД, що перебували на обліку в медичних закладах області, на кінець 2017 року, переважна кількість (62%) інфіковані статевим шляхом, 30% – під час уживання наркотиків шляхом ін’єкцій та 6% – від ВІЛ-інфікованої матері до дитини.

Протягом 2017 року діагноз ВІЛ-інфекції уперше в житті встановлено 659 особам, з них 277 хворих зареєстровано з діагнозом СНІД (у 2005 році – 398 та 42 особи відповідно).

У 2017 році через хвороби, зумовлені ВІЛ, померло 106 осіб проти 56 у 2005 році.

Сьогодні масштаби поширення ВІЛ набули глобального характеру і становлять реальну загрозу соціально-економічному розвитку нашої країни. Головне управління статистики у Харківській області приєднується до міжнародної ініціативи і сподівається, що одного разу можна буде сказати − зі СНІДом покінчено назавжди!

 

 

Заступник начальника        І.Г.Наумов

Переглядів: 591
Дата публікації: 08:23 27.11.2018
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>