Коли батьки розлучаються
Коли батьки розлучаються

Коли батьки розлучаються

Кожна родина, як живий організм, переживає різні стадії свого розвитку. Не завжди батькам вдається в буремному морі життя вберегти спільний сімейний човен від мілин, підводних рифів та катастроф. Розлучення батьків, як результат кризи їх стосунків, має надзвичайно негативний вплив на дітей. Для дитини відлік ситуації розлучення батьків починається з того моменту, коли вона усвідомлює: тато й мама більше ніколи не будуть жити разом.

  Як зазначають науковці, що досліджують дану тему, діти в цій ситуації відчувають розгубленість, гнів, провину і страх. Дитина переживає цю проблему не лише як розлучення мами й тата, а насамперед як своє розлучення з батьком або мамою. Діти ще не можуть збагнути, що їх любов до обох батьків перекреслена конфліктними стосунками між батьками. Навіть якщо дитина й розуміє, що мама й тато часто сваряться, що вони більше не люблять одне одного, все одно в неї виникає запитання: «Чому він (вона) залишає мене?» Коли дитині говорять, що тато переїздить  в інше місце, то батьки знають, що це відбувається через їх суперечки та свари. Дитина ж сприймає це так, що батько полишає її. До суму з приводу втрати батька додається біль від усвідомлення, що вона сама не важлива і її недостатньо люблять. Це усвідомлення своєї непотрібності і покинутості призводить до того, що почуття суму перетворюється на злість і лють. Іноді дитина замикається у собі, відчуває свою уявну провину і вважає себе джерелом конфлікту батьків. А часом діти стають гіперактивними, вимагаючи до себе постійної уваги. Прояви стресу у дитини можуть бути різними. Слід враховувати, що навіть при зовнішній байдужості і виправдань дорослих, що маленька дитина нічого не розуміє, негативні наслідки таких переживань, як правило, неминучі. 
   Колишніх батьків не може і не повинно бути. Згадайте про інтереси дитини. Нехай у вас  подружнє життя не склалося, але це не означає, що ваш шлюб був невдалим, адже ваші діти народжувалися і росли в любові! Не забороняйте колишньому чоловікові бачитися з дитиною, не шантажуйте його і не розповідайте дітям про ваш конфлікт. Адже спілкування батьків з дітьми - дуже важливо для обох сторін.
    Є речі, які не варто робити ніколи і ні за яких обставин. В іншому випадку ви ризикуєте втратити довіру своєї дитини і приректи її на душевні страждання.
     Як же мінімізувати вплив на дитину травмуючих факторів після розлучення батьків ?
     Ніколи:
  • Не з'ясовуйте стосунки в присутності дитини.
  • Не звинувачуйте свого малюка в тому, що він схожий на батька.
  • Не вимовляйте фраз "тато нас більше не любить".
  • Не диктуйте дитині, що він повинен говорити батькові і коли.
  • Не перешкоджайте спілкуванню батька з дітьми після розлучення.
       Розлучення жодним чином не зменшує батьківську відповідальність. Вам слід обов'язково зустрічатися з дитиною і проявляти турботу і увагу.
       Не змушуйте дітей приймати вашу сторону і ніколи не втягуйте її в свої сварки і з’ясування стосунків. 
       Пам’ятайте, що переживши цивілізовано родинну кризу, спільно з дитиною подолавши негативні наслідки розлучення, ви допомагаєте дитині в майбутньому стати сильною, успішною, щасливою людиною.
       Бережіть найцінніше, що є у вас – дітей!
                                              Начальник служби у справах дітей Губська Н.А.
Переглядів: 495
Дата публікації: 16:25 22.03.2017
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>