Офіційний сайт Люботинської
міської ради, виконавчого комітету
Міський голова

Лазуренко Леонід Іванович

Електронні петиції
Посилання
Пошук
Сальмонельоз – небезпечне захворювання!!!
Сальмонельоз – небезпечне захворювання!!!

Поділитися новиною:

Сальмонельоз – небезпечне захворювання!!!

Сальмонельоз – гостре інфекційне кишкове захворювання, збудниками якого є різні види бактерій роду Salmonella. Сальмонела вражає шлунково кишковий тракт.

Першоджерелом інфекції вважаються сільськогосподарські тварини – велика рогата худоба, свині, коні, вівці, кури, качки, гуси, а також дикі водоплавні птахи. Ці тварини роками здатні виділяти збудника з сечею, фекаліями, молоком, слиною і бути джерелом зараження для людини, що доглядає за ними, при транспортуванні, обробці та зберіганні туш.

Джерелом інфекції також може бути людина, яка хвора на сальмонельоз, або бактеріоносій, у якого ознак захворювання немає. При зараженні від людини до людини механізм передачі переважно фекально-оральний, тобто через брудні руки, тільки в рідкісних випадках контактно-побутовий – при догляді за хворими, в тісному колективі, особливо в стаціонарі, дитячому садку. Найчастіше зараження людини відбувається  через продукти харчування – м’ясоптахів, тварин, риби, готові термічно необроблювані продукти – салати, фрукти, кондитерська продукція. Особливо небезпечне зараження для дітей віком до одного року, оскільки це може призводити до важких генералізованих форм сальмонельозу, лікування якого у малюків представляє серйозні труднощі. Сальмонельоз дуже небезпечний тим, що він має здатність викликати спалахи (групові масові захворювання).

Як запобігти захворюванню?

Існують деякі правила, які необхідно дотримуватися для профілактики будь-яких кишкових інфекцій, в тому числі і сальмонельозу. Ретельно мити руки, прийшовши додому, а також перед вживанням їжі, після відвідування туалету – це найважливіші правила, знайомі з дитинства, але для профілактики сальмонельозу та інших кишкових інфекцій є найдієвішими. Потрібно самим дотримуватись правил особистої гігієни та уважно стежити за гігієною маленьких дітей.

-  Продукти, які швидко псуються (варені ковбаси, м’ясні салати, молочні продукти та ін.) зберігати в холодильниках. Сирі продукти тваринного походження слід відразу після покупки покласти в холодильник та зберігати окремо від інших продуктів. Розморожувати кури слід в холодильнику, при приготуванні страв із птиці не торкатися до інших продуктів.

-  Необхідно м’ясо, птицю, яйця вживати в їжу тільки після достатньої термічної обробки; качині і гусячі яйця використовувати тільки в тісто; кашу або пюре, в які добавляють молоко чи жовтки, необхідно прокип’ятити.

-  Не пити сирі яйця, варити їх необхідно 10 хвилин. Яйця перед використанням для приготування страв необхідно ретельно промити водою з господарським милом.

-  Для готових та сирих продуктів потрібно використовувати окремий посуд, дощечки та ніж для нарізування.

-  Домашнє молоко перед вживанням слід прокип’ятити.

-  Уникайте харчування в сумнівних закладах, особливо у літній період часу.

-  Не купуйте продукти харчування в місцях стихійної торгівлі.

-  Необхідно дотримуватися чистоти на кухні, своєчасно прибирати сміття, харчові відходи, не допускати появи мух, тарганів та гризунів у своїх помешканнях.

 

Начальник  Люботинського міського                                                                                           

відділу Головного управління                                                                   

Держпродспоживслужби                                                                                                                    

в Харківській області                                             

Ільченко О.С.

Web-адреса: lubotin-rada.gov.ua/news/id/1584 | Переглядів: 11Дата публікації: 13:24 06.07.2018
Версія для слабо- зорих