ОБЕРЕЖНО!!! БРУЦЕЛЬОЗ!!!
ОБЕРЕЖНО!!! БРУЦЕЛЬОЗ!!!

ОБЕРЕЖНО!!! БРУЦЕЛЬОЗ!!!

Бруцельоз- захворювання людини і тварин, що викликається різними видами бруцел. Передається аліментарним, контактно-побутовим і аерогенним шляхом. Характеризується лихоманкою, ураженням кісток і суглобів, ретикуло-ендотеліальної, серцево-судинної, нервової, ендокринної та інших систем організму. Має хронічний перебіг. Зараження відбувається від хворих тварин аліментарним шляхом (при вживанні сирого молока, бринзи, сиру, масла), контактно-побутовим - через шкіру (при догляді за тваринами) і аерогенним шляхом (з пилом, що містить бруцели). Бруцельоз у людини частіше зустрічається у зимово-весняний період.

Симптоми
Захворювання починається або гостро (за 3-5 днів), або поступово (протягом 1-3 тижнів).
Основні симптоми: температура тіла піднімається повільно, поступово, досягаючи до сьомого дня хвороби 39-40°С і вище, тримається на такому рівні кілька днів, а потім поступово знижується до нормальних або субфебрильних цифр. У крові анемія, ретикулоцитоз, тромбоцитопенія у 2/3 випадків лейкопенія, в інших – нормальний вміст лейкоцитів або збільшення їх кількості, лімфоцитоз, моноцитопения, ШОЕ збільшена або в нормі.
Діагностика
Основні методи діагностики бруцельозу – серологічні методи дослідження і шкірно-алергічна проба Бюрне. Використовується реакція аглютинації Райта, вона позитивна з 10-11 дня хвороби в титрах 1:200 1:800 і вище. Вирішальне значення для діагностики має підвищення титру антитіл, особливо у щеплених протибруцельозу.
Лікування
 Бруцельоз лікують комплексно. Застосовують етіологічні, патогенетичні, симптоматичні засоби, фізіотерапевтичне та санаторно-курортне лікування при обов'язковій госпіталізації хворих у стаціонар.
  Основним і найбільш ефективним методом лікування (стійке видужання у 80% хворих) євакцинотерапія. Протибруцелльозну вакцину можна вводити підшкірно або підшкірно. В/В введення вакцини через різко виражених реакцій використовується рідше.

Профілактика бруцельозу: ліквідація гранулем вогнищ серед тварин і профілактика харчових заражень, проведення специфічної вакцинації осіб з 7-річного віку з негативними серологічними і алергічними реакціями на бруцельоз при наявності показань.

 

Начальник Люботинського міського

відділу Головного управління

Держпродспоживслужбив Харківській області 

Ільченко О.С.

Переглядів: 504
Дата публікації: 09:55 10.04.2018
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>