Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає увагу батьків
Харківське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає увагу батьків

Харківське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає увагу батьків

Щодо вимог до друкованої продукції для школяра

 

Читання є одним з основних способів сприйняття навчального матеріалу школярами, а також основним видом навчальної діяльності дітей у школі та вдома.

Харківське районне управління  Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області звертає увагу батьків школярів на те, що необхідно приділяти увагу якості зошитів та навчальних посібників, якими буде користуватися дитина.

Процес читання пов’язаний з напруженням органу зору, що в значній мірі визначається якістю оформлення підручника. Гігієнічні вимоги до друкованої продукції викладені в Державних санітарних правилах і нормах «Гігієнічні вимоги до друкованої продукції для дітей» (ДСанПіН 5.5.6-138-2007). Зазначені санітарні правила поширюються на видання газетні, журнальні, книжкові (у т.ч. навчальні видання, підручники, навчальні посібники), а також іншу друковану продукцію, призначену для використання дітьми. Вибір зошитів, навчальних посібників в магазинах багатий та різноманітний, але серед всього цього книжково-канцелярського різноманіття зустрічаються підробки, які можуть навіть нашкодити дитині. Неякісний друк тексту приводить до порушень зору. Постійна напруженість приводить до стомленості, дратівливості.  В такому випадку здоров’я дитини може зазнати суттєвого погіршення.

Вибираючи зошити, слід звертати увагу не тільки на картинку на титульній сторінці, яка може сподобатися дитині, а насамперед на такі вимоги: папір має бути достатньо цупким,  непрозорим, ледь шорстким на дотик.

Не варто обирати зошити з надто білосніжними аркушами, краще брати ті, у яких сторінки мають колір світлого пряженого молока. Папір повинен бути вiдбiлений без використання хлору. Якщо білизна паперу більша ніж 70-80%, сторінка «різатиме очі» і навпаки, на жовтуватих сторінках текст буде блідим, а при читанні написаного тексту доведеться напружувати зір. Лінії  мають бути  чітко продукованими,  їх товщина – не  більше  0,2-0,5 мм, а колір – фіолетовий, зелений, блакитний або сірий.    Горизонтальні лінії на суміжних сторінках мають збігатись.   Слід звернути увагу на рівномірну ширину ліній чи клітинок. Ширина країв зверху –  20 мм, а нижні краї повинні бути меншими  на 2-5 мм.  Скоби чи спіралі  мають бути надійно загнутими всередину, щоб виключити ризик поранення.

Дотримуючись цих правил при виборі зошита, ви збережете здоров’я та зір вашого школяра.

Шкільні підручники  в обов’язковому порядку  мають бути погодженими у Міністерстві  освіти і науки та Міністерстві  охорони здоров’я України. Вага кожного підручника не повинна перевищувати: для І-ІІ класів – 300 г.; для ІІІ-ІV класів – 350 г.; для V-VI класів – 400 г.; для VIІ-X класів – 500 г.; для XI(XII) класів – 600 г. Збільшення ваги підручника можливе, але не більше, ніж на 20%.

Забороняється друкувати текст на кольоровому та сірому фоні; друкувати текст на трьох та більше шпальтах. У виданнях для дітей усіх вікових груп необхідно використовувати непрозорий папір, який  забезпечує непрозорість друкованих  елементів із   зворотного боку сторінки не менше 90%, що попереджує пов’язані з цим можливі порушення зору.

Не рекомендується випускати підручники, які розраховані на декілька років навчання (суміщення програм різних років навчання).

 

Переглядів: 125
Дата публікації: 09:33 04.04.2024
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>