Обережно!!! Кишкові інфекції!!!
Обережно!!! Кишкові інфекції!!!

Обережно!!! Кишкові інфекції!!!

Сальмонельоз!

Сальмонельоз – це інфекційне захворювання травної системи, що виникає в результаті зараження бактеріями роду Salmonella, що супроводжується вираженою інтоксикацією і дегідратацією, іноді протікає за типом тифу, або з септицемією.Salmonella – рід грамнегативних, рухливих, факультативно анаеробних, паличкоподібних мікроорганізмів. Щодо стійкості в навколишньому середовищі: можуть зберігати життєздатність у воді до 5 місяців, у грунті до півтора років, у м'ясі до півроку, в пташиних тушках до року і більше. Близько 20 днів зберігаються в молоці, місяць в кефірі і чотири – у вершковому маслі. У сирі сальмонелла може залишатися в живому вигляді до року, 3-9 місяців в яєчному порошку і 17-24 дня на шкаралупах яєць. Сальмонели гинуть через 5-10 хв при температурі 70°С, Можуть витримувати деякий час кип'ятіння, якщо знаходяться в товщі великого шматка м'яса. Приварінні яєць гинуть через 4 хвилини. У молоці та м'ясних продуктах сальмонели не лише зберігаються, але й активно розмножуються. Мікроорганізми досить стійкі до соління та копчення, а при заморожуванні збільшують тривалість терміну життя.
Гастроінтестинальна форма – найпоширеніша, яка починається яскраво, гостро, з симптомами інтоксикації, такими як слабкість, запаморочення, головний біль, підвищенням температури тіла до 38-39 °С, ознобом.
Ознаки порушення роботи шлунково-кишкового тракту швидко наростають – спочатку з’являються болі в шлунку, біля пупка, потім з’являється блювота з не перевареними залишками їжі, а потім стає водянистою, з домішками жовчі, після чого настає діарея з пінистим, водянистим, зеленуватим калом зіслизом. Язик у хворого стає сухим з білим нальотом, живіт болючий при натисканні, трохи здутий і спостерігається бурчання, печінка і селезінка при цьому у пацієнта збільшені. Діарея зазвичай закінчується на 4-5 день, що може призводити до зневоднення, порушенням етаболічних процесів, втрати мінеральних солей, судоми, зниження артеріального тиску, тахікардії, а також до порушень нервової системи – це непритомність, запаморочення. Зазвичай у дорослих яскраві симптоми сальмонельозу закінчуються до 5 дня, але остаточне одужання і нормалізація ШКТ затягується на 10-14 днів.
 
Начальник Люботинського міського відділу
Головного управління Держпродспоживслужби
в Харківській області Ільченко О.С.
Переглядів: 477
Дата публікації: 13:01 23.02.2018
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>