Люботинський міський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує
Люботинський міський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

Люботинський міський відділ Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області інформує

ОБЕРЕЖНО, СКАЗ!!!!

Сказ – надзвичайно небезпечна інфекційна хвороба всіх видів теплокровних тварин , а також людини , що характеризується ураженням центральної нервової системи і закінчується смертю.

Особливістю епізоотичного процесу перебігу сказу є те, що для даного захворювання характерна сезонність та циклічність. Реєструється нерівномірне поширення інфекції ( спади та підйоми).

Зараженнявідбувається в основному через укуси, подряпини, нанесеніхворимитваринами. Вірусможепроникати через пошкодженіслизовіоболонки. В навколишньомусередовищівінзберігаєсвоївластивості до декількох годин; при кип’ятінні—до 2 хвилин. Інкубаційнийперіод (момент від покусу хворою твариною до появиклінічнихсимптомів) триваєвід 6 днів до 1 року.

Як діяти людям, яких покусала тварина? Перш за все необхідноякомогашвидшепромити рану водою з господарським милом, обробитикраї 5-відсотковим розчином йоду, накластистерильнупов’язку і звернутись у травматологічніпункти (відділення) лікарні за медичноюдопомогою, або до найближчоголікувально-профілактичного закладу. У разіукусівдикими, безпритульнимитваринами треба за порадоюлікаря-травматолога пройти курс антирабічнихщеплень у стаціонарномувідділеннімедичного закладу. Ціщеплення на сьогоднієдинийефективнийзасібпрофілактики, щоб не помертивід сказу. Тварину, яка вкусила, в жодномуразі не слідвбивати. Їївартоізолювати, встановити за нею нагляд, попередити ветеринарного працівника, якийпротягом 10 днів, тобто максимального термінупоявиклінічнихознак сказу, буде проводитиклінічнийоглядтварини.

 Для запобіганнявиникнення сказу потрібно регулярно проводитищепленнядомашніхулюбленцівпроти сказу, а якщоз’явилисяклінічніознакизахворювання, доправититварину для огляду у ветеринарнуустанову. Сліддотримуватися  правил утримання та вигулудомашніх собак і котів, не створюючинебезпекиоточенню.

Протягом року працівниками Люботинської міської державної лікарні ветеринарної медицини здійснюються профілактичні подвірні щеплення собак та котів проти сказу. Сподіваємося, щовласникидомашніхтваринізрозумінням поставляться до цієїпроблеми і всілякосприятимутьпрацівникамветеринарноїслужби у профілактиці такого небезпечногозахворювання, як сказ.

 

Головний спеціаліст Люботинського

міського відділу  Головного управління

Держпродспоживслужби в Харківській областіВішинська О.В.

Переглядів: 525
Дата публікації: 14:49 31.01.2018
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>