До Дня пам’яті жертв депортації кримських татар
До Дня пам’яті жертв депортації кримських татар

До Дня пам’яті жертв депортації кримських татар

У Люботинській публічній бібліотеці оформлено книжкову виставку «Біль душі народу»

         Сьогодні 18 травня ми вшановуємо пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу, а також  День боротьби за права кримськотатарського народу.

Депортація кримських татар почалася вранці 18 травня 1944 р. Депортованим давали на збори від декількох хвилин до півгодини. З Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід СРСР. До кінця червня 1944 р. було виселено 200 тис. осіб. Протягом року від голоду, хвороб і виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар. Після цього радянський режим вдався до нівелювання історичної пам'яті про кримську державність і кримських татар. 25 червня 1946 року Крим позбавили статусу автономії та перетворили на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки замінили на стандартні радянські назви. Депортація кримських татар, – один з найбільших злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни. Понад 20 років в СРСР повністю заперечувався злочинний характер цих дій. Протягом всього цього часу кримські татари зазнали широкомасштабних репресій з боку радянського режиму. Це стало причиною масових смертей кримських татар, основну частину яких складали люди похилого віку, жінки та діти.

    Переважна частина депортованих була направлена на спецпоселення до Узбекистану, частина – до ГУЛАГу, а ще частина – для поповнення спецконтингенту для Московського вугільного басейну. Депортація була одним із засобів "детатаризації" Криму.  Проте навіть у нелюдських умовах,  завдяки своїй терплячості і працелюбності, цей народ зумів пристосуватися і вижити. 

12 листопада 2015 року Верховна Рада України визнала депортацію кримських татар геноцидом і проголосила 18 травня Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

До 79-х роковин депортації кримськотатарського народу  в Люботинській публічній бібліотеці оформлено книжкову виставку «Біль душі народу». Експозиція містить літературу, що розповідає про трагічну долю кримськотатарського народу, який став жертвою здійснюваного Російсько-совєтською імперією впродовж двох з половиною століть геноциду.

Директор КЗ «Люботинська ПБ ЛМР ХО»   Олена АЛІСОВА

Альбом: До Дня пам’яті жертв депортації кримських татар
Альбом: До Дня пам’яті жертв депортації кримських татар
Альбом: До Дня пам’яті жертв депортації кримських татар
Переглядів: 264
Дата публікації: 13:47 18.05.2023
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Посилання
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>