Виставка до дня народження Ліни Василівни Костенко
Виставка до дня народження Ліни Василівни Костенко

Виставка до дня народження Ліни Василівни Костенко

«Жінка схожа на весну»

 

«Поезія – це завжди неповторність,

Якийсь безсмертний дотик до душі»

Л. Костенко      

      19 березня святкує свій день народження українська поетеса Ліна Костенко, якій виповниться 93 роки.  Її вважають генієм слова, залізною жінкою та живою легендою, а її біографія є прикладом для мільйонів українців та невичерпним джерелом мудрості. Її вислови надихають на зміни і змушують замислитися над вічними темами. У нове тисячоліття українська література увійшла з її ім'ям на вустах. Твори Ліни Костенко стали класикою і увійшли в шкільні хрестоматії.

Перші вірші Ліна Костенко випустила в 16 років.  Одразу після завершення навчання в літературному інституті Ліна Костенко видала свою дебютну збірку поезій «Проміння землі».

Друга збірка «Вітрила» вийшла в 1958 році, за нею – збірка «Мандрівки серця» (1961 р.). Поетесі одразу вдалося завоювати любов та повагу українців, але не всім була до вподоби її творча діяльність.

«Зоряний інтеграл» 1962 року заборонила до друку цензура, і відтоді ім’я Ліни Костенко зникло на 15 років. Увесь цей час поетеса писала «в шухляду» та стала однією з ключових фігур покоління українських шістдесятників.

За час вимушеного мовчання поетеса не сиділа склавши руки та створила свої найкращі твори: «Берестечко», «Маруся Чурай» та поезії, що згодом ввійшли до збірок «Над берегами вічної ріки» та «Неповторність».

Повернутися до читачів Костенко змогла лише 1977 року: тоді опублікували збірку її віршів «Над берегами вічної ріки», а 1979-го — історичний роман у віршах «Маруся Чурай», який чекав свого виходу 6 років. За нього поетеса отримала Державну премію імені Тараса Шевченка.

 Вона є лауреатом багатьох премій, зокрема Шевченківської премії (1987), Премії Антоновичів (1989), премії Петрарки (1994). Ліна Василівна дебютувала у плеяді поетів-шістдесятників збірками «Проміння землі» (1957) та «Вітрила» (1958), що викликали значний читацький інтерес. Книжка «Мандрівки серця» (1961) поставила ім’я поетеси у ряд найяскравіших майстрів української поезії. У часи радянського режиму Ліна Костенко була опальним автором. Її талановиті безкомпромісні твори стали об’єктом переслідувань і заборон на багато років. «Записки українського самашедшого» (2010) — перший прозовий роман видатної поетеси.

        У читальному залі Люботинської публічної бібліотеки оформлено книжково-ілюстративну  виставку-ювілей  «Жінка схожа на весну». Також пропонуємо до  Вашої уваги відеопривітання «Я вибрала долю собі сама».

Запрошуємо, шанувальників творчості Ліни Костенко  ознайомитись з біографією та її творчим доробком. І ще раз впевнитись в тому, що Ліна Костенко належить до митців, талант яких здатний до самооновлення на кожному новому життєвому етапі, під впливом нових обставин, духовного й мистецького досвіду.

Читайте Ліну Костенко!

Директор КЗ «Люботинська ПБ ЛМР ХО»     Олена АЛІСОВА

 

 

Альбом: Виставка-ювілей до дня народження Ліни Василівни Костенко
Альбом: Виставка-ювілей до дня народження Ліни Василівни Костенко
Альбом: Виставка-ювілей до дня народження Ліни Василівни Костенко
Переглядів: 730
Дата публікації: 12:19 17.03.2023
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>