9 листопада - День української писемності та мови
  9 листопада - День української писемності та мови

9 листопада - День української писемності та мови

Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного із нас.

Щорічно 9 листопада наша держава святкує День української писемності та мови. З прийняттям у 1997 році Указу Президента України це свято відзначає важливість ролі української мови в процесі консолідації нашого суспільства. Воно спрямоване не тільки на підтримку рідної мови, її вивчення, розвиток і популяризацію, але й демонстрацію її багатства та краси. Ця дата відзначається на честь українського літописця Нестора – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія, першого українського історика, видатного письменника та мислителя, ченця Києво-Печерської лаври.

Упродовж століть українська мова, так само як і її носії – український народ, зазнавала суттєвих утисків і заборон з боку різних держав.

Однак попри це, з кожним роком українська мова розквітає, молодь все частіше популяризує українську в соцмережах та спонукає до її вжитку у мовленні. Сьогодні це особливо важливо, адже ми бачимо, що війна в Україні йде не лише за збереження наших територій, війна йде за збереження нашої ідентичності.

Українська мова стала зброєю, захистом і символом нескореності. Під час повномасштабної війни з РФ наша мова змінюється сама і змінює світ. Тепер у всіх на слуху слова українських стрілецьких пісень та гасла  «Слава Україні! Героям слава!». На площах європейських міст люди виходять на акції з україномовними плакатами, а  зарубіжні волонтери  та  політики стараються говорити українською слова підтримки нашому народу.

 Традиційно до Дня української писемності та мови працівниками КЗ «Люботинська публічна бібліотека»  проводяться цікаві мовознавчі заходи та організовуються книжкові виставки. Користувачі центральної публічної бібліотеки, можуть ознайомитися з книжковою виставкою «Там, де живе рідна мова, живе український народ», яка розкриває мелодійний зміст нашої чудової української мови, проводяться інформаційні хвилинки «Душа народу бринить у слові».

Люботинська бібліотека для дітей підготувала історичний календар «Тернистий шлях української мови». Гиївська бібліотека-філія провела бесіду «Минуще все, лиш слово не мине». На представлених виставках,   можна знайти різноманітні словники з української топоніміки, фразеології, лексики та поради, що допоможуть розібратися у складних випадках правопису.  Видання про історію української мови, вислови та цитати відомих людей про її багатство та красу, які допоможуть при підготовці до написання Всеукраїнського радіодиктанту національної єдності, який відбудеться 9 листопада о 11.00. Запрошуємо всіх бажаючих  приєднатися до його написання.

Любіть, поважайте та вдосконалюйте нашу мову, адже мова, як Україна, — у нашому серці, і починається вона з кожного із нас.

Директор КЗ «ЛЮБОТИНСЬКА ПБ ЛМР ХО»     Олена АЛІСОВА

Альбом:   9 листопада - День української писемності та мови
Альбом:   9 листопада - День української писемності та мови
Альбом:   9 листопада - День української писемності та мови
Альбом:   9 листопада - День української писемності та мови
Переглядів: 272
Дата публікації: 14:21 08.11.2022
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
19.04.2024
20.04.2024
21.04.2024
Докладніше
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Проєкти рішень від 18 квітня 2024 року   18.04.2024
Розпорядження № 65 " Про скликання LV сесії Люботинської міської ради VIII скликання" від 17.04.2024   17.04.2024
Аналіз регуляторного впливу проєкту рішення Люботинської міської ради Харківської області «Про встан   16.04.2024
Золочевська А. А.   12.04.2024
ЦНАП інформує: Оновили сервіси для ВПО в Дії. Оформлюйте довідку та допомогу для всієї родини   09.04.2024
Проєкти рішень від 09 квітня 2024 року   09.04.2024
Розпорядження № 60 "Про скликання LIV (позачергової) сесії Люботинської міської ради VIII скликання"   09.04.2024
Звіт про роботу Центру надання адміністративних послуг Люботинської міської ради за 1 квартал 2024 р   08.04.2024
Повідомлення про намір встановлення скоригованих тарифів на послуги централізованого водопостачання    05.04.2024
Виконавчий комітет Люботинської міської ради запрошує на роботу   04.04.2024
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>