Уряд запускає грантові програми для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання
Уряд запускає грантові програми для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання

Уряд запускає грантові програми для започаткування бізнесу, розвитку підприємництва та навчання

Особи, які беруть участь у програмі, зобов’язуються пройти курс навчання та після його завершення протягом 30 днів працевлаштуватися за новою спеціальністю, або відкрити власну справу в цій галузі.

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/116408

Громадяни та підприємці можуть взяти участь у 6 програмах: створення власного бізнесу; розвиток переробного підприємства; закладка саду; розвиток тепличного господарства; реалізація стартапу; навчання ІТ-спеціальностям.

  • Програма мікрогрантів на створення власного бізнесу розрахована як на досвідчених українців, так і на початківців. Для участі вони мають підготувати бізнес-план майбутнього підприємства та разом із заявкою подати через портал Дія. “Ощадбанк” здійснює оцінювання бізнес-плану, ділової репутації заявника, після чого учасник має пройти співбесіду у центрі зайнятості.

Рішення про надання гранту приймається Державною службою зайнятості. Кошти видаються на основі рейтингу: спочатку фінансування отримують заявники з найвищим балом. Розмір мікрогранту визначається відповідно до його запиту, але не менше 50 000 гривень та з урахуванням кількості робочих місць: 150 тисяч гривень, якщо підприємець створює одне робоче місце та 250 тисяч гривень – за два.

  • Програма грантів для створення переробних підприємств передбачає залучення до 8 млн гривень для старту чи розвитку виробництв з переробки. Так, для першої тисячі заявників держава співфінансує 70% від вартості проекту, решту оплачує отримувач. Для наступних заяв держава надає кошти у розмірі до 50% вартості проекту.

Подати заявку на участь разом з бізнес-планом виробничої діяльності підприємці можуть через портал Дія. Оцінка учасника проводиться банком на основі його ділової репутації, бізнес-проекту та співбесіди.

Рішення про надання гранту приймається Мінекономіки на підставі переліку висновків банку. Підприємці, які отримали кошти, зобов’язані протягом 3 років сплатити податки та ЄСВ у розмірі гранту та створити щонайменше 25 робочих місць.

  • Програми розвитку тепличного господарства та садівництва передбачають надання грантів на реалізацію типових проектів, затверджених Мінагрополітики. Це легкі тепличні модулі, розміром близько 2 га, та сади площею до 25 га.

Підприємці, які хочуть побудувати теплицю, можуть залучити до 7 млн гривень державного співфінансування. Для першої тисячі заявок держава компенсує 70% від вартості проекту, для всіх наступних заявок – 50%. Для тих, хто планує закласти сад, передбачається співфінансування в залежності від типу рослин, що висаджуються: для першої тисячі гектарів держава компенсує 70% вартості проекту, для наступних – 50%.

Заявку на участь підприємці можуть подати через Портал Дія або у відділеннях уповноважених системно важливих банків, перелік яких визначає Національний банк України. Рішення про надання гранту приймається Мінагрополітики за умови наявності правильно оформленої заявки з додатками (типовий проект та бізнес-план).

Отримувачі коштів зобов’язуються створити 40 нових постійних та сезонних робочих місць у тепличному господарстві та від 3 до 20 нових постійних та сезонних робочих місць – у садовому.

  • Кошти на реалізацію стартапів можуть отримати як розробники готових технологічних продуктів, так і фахівці, які мають ідею проекту. В залежності від стадії реалізації проекту підприємець може залучити від 750 тисяч до 3,5 мільйонів гривень безповоротного гранту від Фонду розвитку інновацій або від 3,5 до 8 мільйонів гривень поворотної фінансової підтримки від Національного фонду інвестицій України.

Заявку на участь у програмі слід подати через сайт Фонду розвитку інновацій. Рішення про надання гранту приймається на конкурсній основі, де проекти оцінюються експертами.

Отримувачі коштів в залежності від етапу розвитку стартапу мають створити не менше 3-10 робочих місць (в залежності від типу стартапу), розробити технологію, яка буде конкурентною перевагою проекту та орієнтуватиметься на зовнішній ринок, і повернути 50% суми гранту у вигляді податків та зборів протягом 2 років.

  • Програма грантів «Старт в ІТ» передбачає оплату вартості навчання для громадян, які втратили роботу, знаходяться в простої, неоплачуваних відпустках, ВПО та люди, які бажають отримати нову професію у сфері IT. Заявки учасників разом з пакетом документів приймаються центрами зайнятості. Одержувачам гранту надається електронний сертифікат для професійного навчання, який гарантує оплату навчальних послуг. Учасники програми мають використати сертифікат протягом 10 робочих днів з дня видачі, уклавши на його підставі договір з закладом освіти.

Особи, які беруть участь у програмі, зобов’язуються пройти курс навчання та після його завершення протягом 30 днів працевлаштуватися за новою спеціальністю, або відкрити власну справу в цій галузі.
 

Переглядів: 281
Дата публікації: 20:25 04.07.2022
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>