ZERO WASTE або нуль відходів
ZERO WASTE або нуль відходів

ZERO WASTE або нуль відходів

#люботин_нуль_відходів #місто_нуль_відходів

В минулих дописах ми почали з вами розбиратися, що є таке циркулярна економіка і навіщо вона потрібна, дізналися про принципи zero waste, в яких ми пообіцяли розібратися більш детальніше. Але щоб це зробити, нам необхідно пояснити звідки взялися ці самі принципи.
І так, сьогодні розберемося більш детально, що ж таке zero waste або нуль відходів. Як вже зрозуміло з самої назви, філософія нуль відходів, означає що в процесі життєдіяльності будь-кого або будь-чого не повинні утворюватися відходи (сміття), насамперед такі, що потрапляють на сміттєзвалище чи полігон. В сучасному світі це складно уявити. Внаслідок розвитку технологій та виробництва перелік товарів значно виріс, а їх доступність стала ще вищою - ми почали споживати більше, ніж потребуємо. Наприклад, раніше люди мали у власному гардеробі декілька святкових сезонних нарядів, та небагато щоденного одягу. Це рівно стільки, скільки задовольняє наші потреби. А зараз, під впливом реклами люди готові купувати все більше і більше: 20 футболок, 15 шортів, 5 джинсів і т.д. Чи все це необхідно?? На жаль, війна показала нам на гіркому досвіді, що насправді людині потрібно мало для життя. Zero waste стосується більшого кола понять і краще тлумачити це поняття як “нуль марнування”. Для виготовлення будь-чого витрачаються природні ресурси - вода, газ, нафта, деревина. Це призводить до екологічних утрат, бо ці природні ресурси є вичерпними. Ми вже настільки їх виснажили, що не маємо права марнувати час та не запобігати цьому вже тут і тепер.
Як ми марнуємо ресурси? Візьмемо найпростішу річ - папір. Ще до появи комп'ютерів, всі документи друкувалися на друкарських машинках. Раніше виправлення вносилися прямо ручкою на папері, без жодних проблем. Зараз ми можемо по декілька разів надсилати на друк одну й ту саму сторінку через невірне слово або символ. У кращому випадку сторінка піде на чернетку, потім в макулатуру, в гіршому - у смітник. Щоб зробити цей папірець, дерево могло зростати десятки років, і все було б не так погано, якщо деревозаготівельний бізнес не був поринений у корупцію і за кожне зрубане дерево висаждали б нове. Менше дерев - менше чистого повітря, більша температура землі влітку та інше. Й це все, звичайно, впливає на нас. Тому щось змінити можемо тільки ми.
Таким чином, у філософії “нуль відходів” або “нуль марнування” заснувалися 5 принципів (які ще називають ієрархією у сфері відходів), слідуючи яким дуже просто можна зменшити або й взагалі позбутися відходів. (Розглядаємо на прикладі папірця).
Запобігай. Надсилай електронні документи, якщо є можливість, відмовляйся від чеків у магазині чи купуй на ринку (бажано локально вироблену - при транспортуванні витрачається пальне та утворюються викиди СО2), купуй продукти у свою торбинку чи лоток замість паперового (чи поліетиленового) пакунку, замовляй квіти без паковання, користуйся багаторазовими тканинними серветками.
Зменшуй. Не марнуй папір просто так, якщо робиш важливі документи, краще перевір декілька разів перед друком.
Використовуй повторно. Подарували квіти у паперовому декоративному пакованні, ти можеш його зберегти, а потім використати як пакувальний папір для якогось іншого подарунку. Зіпсовані документи це ж ідеальна чорнетка, використовуй їх для нотаток замість придбання нового блокноту. Подаруй свою книжку іншому. Віддай коробку або збережи її, вона слугуватиме тобі як органайзер. Повторно друкуй на зворотному боці паперу.
Роздільно збирай та віддавай на перероблення. Макулатура це чи не один з найпопулярніших видів вторсировини. З паперу отримати папір чудово, та ще й дерева цілі залишаться.
Компостуй. Паперові серветки не переробляються, але компостуються! Папір це також органіка. Ми будемо детальніше розглядати кожен з принципів згодом. Проте слідувати ним ви можете спробувати вже зараз! Ми віримо в нашу перемогу, тому зберігаймо нашу Україну чистою! Люботин- місто нуль відходів, ми цього досягнемо!
 #люботин_нуль_відходів #місто_нуль_відходів
Переглядів: 429
Дата публікації: 21:24 13.05.2022
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>