Розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо»
Розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо»

Розпочала роботу платформа про здорове харчування у школах «Знаїмо»

Перша леді України Олена Зеленська взяла участь у презентації платформи про здорове харчування у школах «Знаїмо».

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/113579

 

Znaimo.gov.ua є частиною реформи системи шкільного харчування, яка відбувається в нашій країні з ініціативи та під патронатом дружини Президента.

Портал «Знаїмо» – результат реалізації підписаного у травні 2021 року меморандуму між першою леді України, ЮНІСЕФ, Посольством Швейцарської Конфедерації в Україні та Міністерством освіти і науки. У ньому сторони домовилися про початок інформаційної кампанії щодо здорового харчування в нашій країні.

Як заявила перша леді, яка ініціювала запуск порталу, мета кампанії – більше ніж змінити шкільне меню на корисне й здорове. Завдання-максимум – змінити харчові звички українських сімей.

«Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ провів дослідження харчової поведінки дітей та батьків в Україні. Виявилося, що майже половина батьків (47%) не знає, що харчування – це реальний мотиватор до доброго навчання. А зараз наші діти в більшості не завжди задоволені тим, що вони їдять у школі», – зазначила Олена Зеленська.

На новій платформі зібрано повну інформацію для керівників закладів освіти про перебіг реформи й нормативи шкільного харчування. Створені розділи для вчителів і батьків, де можна дізнатися, як формувати культуру харчування у дитини в сім’ї та у школі. Також є окремий розділ для школярів, у якому в доступній формі, з використанням ігор і тестів, викладено основи здорового харчування.  

Як повідомили розробники, зараз на порталі – 200 текстів, приблизно сотні презентацій, анімаційних об'єктів, інструкцій, віджетів, відповіді на 100 найактуальніших питань з реформи шкільного харчування для всіх учасників процесу. І він постійно поповнюватиметься новою інформацією. 

«Школа й дім  – головні місця, де формуються звички на все життя. Де складається харчова поведінка й культура харчування. Якщо ми зараз сформуємо безпечні харчові звички у наших дітей, вони залишаться з ними і в дорослому житті. Виростуть здорові й свідомі люди», – резюмувала Олена Зеленська.

Нагадаємо, у межах реформи шкільного харчування у травні цього року було презентовано оновлене меню для шкільних їдалень. У ньому – 160 страв, обмежено кількість солі та цукру, жирів рослинного й тваринного походження та субпродуктів. Натомість збільшено кількість споживання молока та кисломолочних продуктів, м’яса, риби, свіжих овочів і фруктів.

У серпні 2021 року Міністерство охорони здоров’я України затвердило оновлений санітарний регламент для закладів загальної середньої освіти та нові норми організації харчування учнів, розроблені з урахуванням міжнародного досвіду та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Наразі у школах триває перехідний період з переобладнання їдалень, оновлення системи закупівель та освоєння нових технологічних карт. Запрацювати повною мірою реформа має з 1 січня 2022 року.

Довідка. Платформа про реформу шкільного харчування «Знаїмо» розроблена за ініціативою першої леді Олени Зеленської та за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні, швейцарсько-українського проекту DECIDE («Децентралізація для розвитку демократичної освіти»), який впроваджує консорціум ГО DOCCU («Розвиток громадянських компетентностей в Україні») та Цюрихського педагогічного університету (PH Zurich, Швейцарія), а також українсько-швейцарського проєкту «Діємо для здоров’я»  («Скорочення поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні»), який впроваджується консорціумом організацій – GFA Consulting Group, Університетськими клініками Женеви/Hôpitaux Universitaires de Genève, Благодійним фондом «Здоров’я жінки і планування сім’ї» та компанією One Health за підтримки Швейцарської Конфедерації. Технічний розробник – компанія SoftServe.

Переглядів: 756
Дата публікації: 09:38 16.12.2021
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Проєкт рішення "Про передачу з балансу Виконавчого комітету Люботинської міської ради FPV дронів на    24.04.2024
Проєкти рішень від 18 квітня 2024 року   18.04.2024
Розпорядження № 65 " Про скликання LV сесії Люботинської міської ради VIII скликання" від 17.04.2024   17.04.2024
Аналіз регуляторного впливу проєкту рішення Люботинської міської ради Харківської області «Про встан   16.04.2024
Золочевська А. А.   12.04.2024
ЦНАП інформує: Оновили сервіси для ВПО в Дії. Оформлюйте довідку та допомогу для всієї родини   09.04.2024
Проєкти рішень від 09 квітня 2024 року   09.04.2024
Розпорядження № 60 "Про скликання LIV (позачергової) сесії Люботинської міської ради VIII скликання"   09.04.2024
Звіт про роботу Центру надання адміністративних послуг Люботинської міської ради за 1 квартал 2024 р   08.04.2024
Повідомлення про намір встановлення скоригованих тарифів на послуги централізованого водопостачання    05.04.2024
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>