Що таке «Безбар’єрний календар» та як ним користуватися
Що таке «Безбар’єрний календар» та як ним користуватися

Що таке «Безбар’єрний календар» та як ним користуватися

«Безбар’єрний календар» - розповідає про важливі дати, визначні і пам’ятні дні, а також пояснює, для чого їх запроваджено, як потрібно відзначати та коли привітання є недоречними.

Джерело: https://kharkivoda.gov.ua/news/112859

У вересні цього року перша леді Олена Зеленська презентувала «Довідник безбар’єрності», який зафіксував нові норми мови без бар’єрів – без дискримінаційних чи стереотипних висловлювань стосовно різних людей.

Одним із розділів Довідника став «Безбар’єрний календар», який розповідає про важливі дати, визначні і пам’ятні дні, а також пояснює, для чого їх запроваджено, як потрібно відзначати та коли привітання є недоречними.

«Ми придумали цей розділ, щоб, наприклад, не вітали 3 грудня людей з інвалідністю з Днем інвалідності. А таке трапляється. І в Календарі, пояснюється, що саме можна робити в подібні дати, як журналіст може писати, що говорити», - розповіла на презентації Довідника 28 вересня його упорядниця Тетяна Касьян.

Наприклад, у суботу, 13 листопада, в Україні та світі відзначають Міжнародний день незрячих, який покликаний привернути увагу до проблем, з якими зіткнулися люди з порушеннями зору. Зокрема, у працевлаштуванні, пересуванні містом, відпочинку, у доступі до інформації та послуг.

«Заходи, що проводяться у цей день, спрямовані на підвищення розуміння того, як живуть люди з порушенням зору і що потрібно зробити, аби простір, інформація та послуги були доступними для них», - пояснює «Безбар’єрний календар».

У неділю, 14 листопада, відзначається Всесвітній день боротьби з діабетом – одним із найбільш поширених захворювань у світі.

«Всесвітній день боротьби з діабетом був запроваджений, щоб привернути увагу до цієї хвороби та вчасного її виявлення. У цей день можна робити матеріали для поінформованості населення», - розповідається у Календарі.

16 листопада в Україні та світі відзначатимуть Міжнародний день толерантності. «Календар безбар’єрності» пояснює, що цей день покликаний шанувати рівність усіх людей, незалежно від походження, кольору шкіри, етносу, національності, сексуальної орієнтації тощо.

Будь-яку дату з цього розділу Довідника можна додати до календаря у смартфоні, Google календаря, календаря Outlook, Yahoo тощо.

Для більшого – заходьте до «Довідника безбар’єрності». Наразі він має чотири розділи: «Складові безбар’єрності», «Правила мови», «Словник» та «Безбар’єрний календар». Вже зовсім скоро цей список поповниться розділом, який розкаже про культуру спілкування і взаємодії з різними людьми.

Довідка. «Довідник безбар’єрності» – ініціатива і флагманський проєкт першої леді Олени Зеленської. Він створений у співпраці з громадськими організаціями, правозахисниками, психологами, батьками, що виховують дітей з інвалідністю, українськими та міжнародними експертами. Аналітичну та технічну підтримку проєкту надавала громадська організація «Безбар'єрність». Упорядниця Довідника – Тетяна Касьян, ілюстраторка – Ольга Дегтярьова. Партнерами проєкту виступили ДТЕК, Danone, Fairmont Grand Hotel Kyiv, Inka, 1+1 media, Доступно.UA, Happy Today.

Переглядів: 290
Дата публікації: 11:27 11.11.2021
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>