У Харківській області (за даними ЄДРПОУ) кількість юридичних осіб за організаційно-правовою формою "фермерське господарство" станом на 1 квітня 2021 р. становила 1820 од.
Частка фермерських господарств у виробництві валової продукції сільського господарства у 2020 р. склала 13,0%. У загальному обсязі продукції сільського господарства, виробленої фермерськими господарствами, частка продукції рослинництва становила 98,8%, тваринництва – 1,2%.
Обсяг виробництва зерна (у вазі після доробки) фермерськими господарствами області становив 8089,1 тис.ц, у тому числі пшениці – 5325,5 тис.ц, кукурудзи на зерно – 1981,7 тис.ц, ячменю – 616,4 тис.ц, гороху – 67,9 тис.ц. Крім того, обсяг виробництва соняшнику склав 2560,3 тис.ц, кукурудзи кормової – 244,7 тис.ц, культур овочевих – 126,1 тис.ц.
За минулий рік фермерськими господарствами області вироблено м’яса (реалізовано на забій сільськогосподарських тварин в живій масі) 0,7 тис.т, молока – 9,0 тис.т.
На початок 2021 р. у фермерських господарствах області налічувалось 3,8 тис. голів великої рогатої худоби (з них 1,7 тис. голів корів), свиней – 3,2 тис. голів (у 2,3 раза більше, ніж на початок 2020 р.), овець та кіз – 1,2 тис. голів.
Фермери своєю працею не лише розвивають сільську економіку, але і створюють нові робочі місця, впроваджують передові технології. Дякуємо вам за відданість обраній справі та зичимо здоров'я, наснаги успіхів і здобутків у всіх справах!
В.о. начальника
Головного управління статистики
у Харківській області Марина ТУР