Профілактика інфекційних захворювань, фактором передачі яких є вода
Профілактика інфекційних захворювань, фактором передачі яких є вода

Профілактика інфекційних захворювань, фактором передачі яких є вода

Одним із  факторів  передачі  ГКІ є вода. Найпоширеніші з них гострі кишкові інфекції, вірусний гепатит А, лептоспіроз тощо.

Факторами передачі збудників служать насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту; механічними переносниками, що забруднюють харчові продукти, є мухи.
Найбільш характерні особливості більшості гострих кишкових інфекцій — здатність збудників порівняно довго виживати поза організмом людини. Для виникнення захворювання в організм повинна потрапити певна кількість збудника. Воно залежить від характеру самого збудника, стану здоров’я людини, а також від умов та шляхів його потрапляння в організм.
Весна-літо найбільш сприятливий час для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: поява в раціоні свіжих овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання, купання у відкритих водоймах.
У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження в продуктах харчування. Все це робить воду і їжу небезпечними в епідеміологічному відношенні.
Джерела інфекції при гострих кишкових захворюваннях: хвора людина (особливо небезпечні для оточуючих хворі, що переносять захворювання в легкій, «стертій» формі, бактеріо- та вірусоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє).
Щоб попередити зараження, необхідно дотримуватися елементарних правил:
для пиття використовувати тільки кип’ячену воду;
не пити воду з випадкових джерел;
при заміських прогулянках мати з собою достатній індивідуальний запас питної води;
воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених джерел;
не пити воду з водопроводу, призначеного для технічних цілей;
молоко (як сире, так і пастеризоване) обов’язково кип’ятити;
овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, обдавати окропом;
не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;
мити руки з милом, особливо перед їжею і приготуванням їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом;
всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;
кип’ятити воду, взяту з відкритої водойми для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду (хвороботворні мікроорганізми здатні протягом місяця і навіть більш жити і розмножуватися у воді);
купатися тільки в спеціально відведених місцях.
Пам’ятайте! Дотримання елементарних правил вбереже ваше здоров’я!

В.о.завідувача  Люботинського 
сектору Головного управління                                                                   

Держпродспоживслужби                                                                                                                   

в Харківській області                                                           

Оксана ВІШИНСЬКА

Переглядів: 214
Дата публікації: 08:59 17.05.2021
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
30.03.2024
31.03.2024
01.04.2024
Докладніше
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>