14 травня - День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни
14 травня - День пам\

14 травня - День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни

З архіву Люботинського краєзнавчого музею

14 травня Україна вперше відзначає День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни .

 

У 2021 році Україна вперше відзначатиме День пам'яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни, запроваджений відповідною постановою Верховної Ради, повідомляє Український інститут національної пам'яті.

Зазначено, що станом на 1 січня 2020 року 2 659 громадян України удостоєні Ізраїлем звання Праведника народів світу за порятунок євреїв від Голокосту, тобто нацистської політики знищення.

"Водночас тисячі рятівників досі залишаються невизнаними й невідомими. Тож до пам'ятної дати протягом 11-13 травня (11:00 - 14:00) Національний музей історії України в Другій світовій війні спільно з Українським інститутом національної пам'яті проведе онлайн-марафон, під час якого розповість 26 історій порятунку з усіх регіонів України, презентує відеоісторії, зроблені на основі документальних фото, поділиться контентом проекту "Українці-рятівники" (www.портрети.com.ua), який протягом трьох років реалізується на його базі", - йдеться в повідомленні.

В Люботині по вулиці Підгорній мешкала Коменір Роза- єврейка. Вона мала двох маленьких доньок . Коли німці почали переслідування,ризикуючи своїм життям,  Катерина Вязмітінова переховувала  єврейську родину в своєму будинку. Небайдужі мешканці Люботина (Водяного) ,по можливості, передавали для єврейської родини продукти,одяг.

       В'язмітінова(до одруження-Королевцева)Катерина Дмитрівна

(1862,хут.Гринівка біля Черемушної-1977,м.Люботин-культурно-освітня діячка і довгожителька. Освіту здобула в Харківській гімназії.Володіла поміщицьким маєтком у Гринівці.Провадила культурно-осітню діяльність на селі:заснувала в Черемушній т-во «Просвіта»(1916),де поставила ряд вистав.Подарувала селу власну велику бібліотеку,якою тривалий час завідувала.У 1927,відчуваючи початок колективізації,виїхала до Люботина,де провадила також культурницьку роботу.Була тривалий час хранителькою  В'язмітінових колекцій картин у Люботині.

Л.Каракаптан.

Переглядів: 398
Дата публікації: 11:44 14.05.2021
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>