Інформація Люботинського сектору Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області
Інформація Люботинського сектору Головного управління  Держпродспоживслужби в Харківській області

Інформація Люботинського сектору Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Гаряче харчування – запорука здоров’я

   Багаторічний досвід спостережень лікарів і педагогів показав, що учні, які не споживають під час навчального дня гарячу їжу, швидше стомлюються, частіше скаржаться на головні болі, втому, на болі в шлунку, поганий присмак у роті, поганий настрій і знижену працездатність. До того ж, згідно зі статистикою, хвороби шлунку серед дітей шкільного віку займають друге місце після захворювань опорно-рухового апарату.

      Словом, все більше фактів говорить на користь обов'язкового гарячого харчування для всіх школярів під час їх перебування в школі. Ще не так давно статистика показувала, що школярі, особливо старшокласники вживають не якісну їжу, а саме - чіпси, бутерброди, кока-колу, всілякі рекламовані сухарики. На щастя тенденція почала змінюватися і все більше старшокласників схиляються до того, що при великому навантаженні в школі необхідне гаряче харчування. Освоєння шкільних програм вимагає від дітей високої розумової активності. Маленька людина, що залучається до знань, не тільки виконує важку працю, але одночасно і росте, розвивається, і для всього цього вона повинна отримувати повноцінне харчування.

    Сучасний школяр повинен їсти не менше чотирьох разів на день, причому на сніданок, обід і вечерю неодмінно має бути гаряча страва. Для зростаючого організму обов'язкові молоко, сир, кисломолочні продукти - джерела кальцію і білка. Дефіцит кальцію і фосфору також допоможуть заповнити рибні страви. Як гарнір краще використовувати не картоплю чи макарони, а тушковані або варені овочі (капусту, буряк, цибуля, морква, бобові, часник і капусту). За день школярі повинні випивати не менше двох літрів рідини, але не газованої води, а фруктових або овочевих соків.

    Харчування школяра має бути збалансованим. У меню школяра обов'язково повинні входити продукти, що містять не тільки білки, жири і вуглеводи, а й незамінні амінокислоти, вітаміни, деякі жирні кислоти, мінерали й мікроелементи. Ці компоненти самостійно не синтезуються в організмі, але необхідні для повноцінного розвитку дитячого організму. Співвідношення між білками, жирами і вуглеводами має бути 1:1:4.
Калорійність раціону школяра повинна бути наступною:

7-10 років - 2400 ккал

14-17 років - 2600-3000 ккал, якщо дитина займається спортом, вона повинна отримувати на 300-500 ккал більше.

    Гаряче харчування дітей під час перебування в школі є однією з важливих умов підтримання їх здоров'я і здібності до ефективного навчання. Хороша організація шкільного харчування веде до поліпшення показників рівня здоров'я населення, і в першу чергу дітей, враховуючи, що в школі вони проводять більшу частину свого часу. Тому харчування є одним з важливих факторів, що визначають здоров'я підростаючого покоління.

 

 Повноцінне і збалансоване харчування сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності і успішності, фізичному і розумовому розвитку дітей та підлітків, створює умови для їх адаптації до сучасного життя.

         

В.о.завідувача  Люботинського сектору Головного управління  Держпродспоживслужби в Харківській області      
Оксана ВІШИНСЬКА
Переглядів: 311
Дата публікації: 09:24 15.04.2021
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>