Театр української народної пісні «Берегині»
Театр української народної пісні «Берегині»

Театр української народної пісні «Берегині»

Щоб не всихало життєдайне джерело народної творчості

 

«Життя невпинно лине,
Дарує весен веселковий час
В цю довгождану весняну днину…»
Ми всі на карантині «COVID-19»
 

Щоб якось повернути життя на позитив, наш колектив «Берегині» невтомно працює. Передає нащадкам найкращі надбання національної культури, щоб не всихало життєдайне джерело народної творчості.

У кожній порі року є обрядові свята, і на кожне з них колектив «Берегині» має підготовлене театралізоване дійство. Так, Новорічний вертеп поповнився в цьому році старовинними колядками і щедрівками. Але незмінною залишається колядка «Нова радість»  як гімн новорічним святам. Нею ми і привітали люботинців коло міської ялинки, завітали до міської ради і відділу культури.

Закінчення зими святкувалося нашим народом з давніх-давен, і мешканці нашого міста не є винятком. Щороку казкове етнографічне дійство «Зустріч Масляної» відбувається в центральному парку Люботина. Наш колектив не залишився осторонь і підготував етнографічний фрагмент, пов"язаний з проводами зими, – «Народження і в’язання колодки».

Ми вболіваємо за збереження народних традицій, тому передаємо  свої знання і досвід молоді. Дівчата та хлопці із задоволенням і гордістю виступають з нами – старшим поколінням.

Розширився музичний супровід: крім баяна, є бубон, ударний і клавішний інструменти та скрипка.

У репертуарі театралізованого  свята «Зустріч весни» аутентичні веснянки, гаївки, народні жартівливі пісні, хороводи. Костюми, створені талановитою Тетяною Дзюбан, додають колориту й довершеності виступу.

У літній період найулюбленіше свято – «Купала на Йвана». У 2018 році на ставку Перекошка і ставку Трушівка перед люботинцями й гостями міста колектив "Берегині" провів обрядове купальське дійство на зразок того, як це робили наші предки: було й квітчання Марени, стрибання через вогонь парами й одноосібно, пускання вінків дівчатами на воду, ігри, ворожіння, хороводи. Усе це під супровід стародавніх купальських пісень.

Восени, 14 жовтня, Україна відзначає одразу три свята:  Покрови Божої Матері, День Українського козацтва, День захисника України. На ці свята в репертуарі маємо старовинні козацькі пісні, які в період тісної співпраці виконували разом з Люботинськими реєстровими козаками.

У колі наших зацікавлень не лише календарно-обрядові свята. Який же народ без весілля? Ми ретельно вивчали й добирали матеріали, щоб відтворити  весільний старовинний обряд з  піснями, танцями, шануваннями, частуваннями – усіма атрибутами і старовинними звичаями.

Шановні люботинці, запрошуйте нас на весілля!

Усі театралізовані дійства виконуються в українських костюмах, призначених для конкретного обряду. Костюми створюю і шию я сама, це ручна робота і величезні матеріальні затрати, а я пенсіонерка. Хто має змогу допомагайте нам. До речі, костюм «Весни», який люботинці бачили на святі Масляної, посів Перше місце в Обласному конкурсі народних майстринь.

А найголовніше – наш колектив «Берегині» виріс музично, вокально, професійно завдяки невтомній роботі музичного керівника Сухини Тетяни Михайлівни. Обрядова пісня обросла відтворенням звичаїв і обрядів з використанням всіх належних атрибутів і костюмів. Пісня перетворилася на виставу! Тож доречним буде змінити й назву колективу на «Театр української народної пісні «Берегині»

Нещодавно колектив брав участь у Міжнародному інтернаціональному фестивалі-конкурсі і був відзначений найвищою нагородою – Гран-Прі! Солісти: Лариса Глущенко і Вікторія Тімченко отримали Перші премії.

23 березня  - Всеукраїнський день працівників культури та аматорів народного мистецтва. Вітаємо всіх причетних до цієї справи і мешканців нашого міста і даруємо пісню «Пшеничне перевесло».

https://www.youtube.com/watch?v=ufgTL3qCzIY

Художній керівник Театру української народної пісні «Берегині»  Тетяна Зюбан, солістка Лариса Глущенко.

Альбом: Театр української народної пісні «Берегині»
Альбом: Театр української народної пісні «Берегині»
Альбом: Театр української народної пісні «Берегині»
Переглядів: 560
Дата публікації: 16:07 24.03.2021
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>