Інформація Люботи­ського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області
Інформація Люботи­ського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Інформація Люботи­ського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Якісна питна вода стає розкішшю

Погані справи і з підземними джерелами (артезіанськими свердловинами і колодязями). Джерела з глибин до 100 метрів в багатьох місцях забруднені "букетом шкідливих домішок" і вимагають додаткового очищення води. Особливо колодязі в сільській місцевості (до 30 метрів) практично не придатні для пиття ні для людей, ні для худоби. Вона містить в підвищених концентраціях свинець і нітрати, які смертельно небезпечні для дітей до одного року. Свинець акумулюється в організмі людини і є токсичним металом. Свинець міститься у джерельній воді на території всіх мегаполісів, як наслідки використання етилованого бензину.

У деяких районах виявляють у водісиньо-зелені водорості, бактерії, що свідчить про підвищену концентрацію сірководню. При постійному споживанні води з підвищенимв містом заліза, у людей частішають захворювання печінки, збільшується ризик інфарктів, а так само можуть спостерігатися алергічні реакції. У багатьох регіонах України вода жорстка, тобто містить велику концентрацію солей жорсткості (гранично допустима концентрація (ГДК) складає 7мгм/екв.л.). Регулярне споживання води підвищеної жорсткості може привести до утворення каменів у нирках, порушення обміну речовин, порушуються кровотворні процеси в організмі. Солями жорсткості забиваються пральні машини, бойлери, труби.

«Питна вода» недоотримує державних коштів

Люди звикли довіряти смаковими властивостями води. Вода, яка не містить явного запаху і присмаку хлору, вже вважається для них чистою та безпечною для пиття. Але це, не зовсім так.

Що міститься в природній воді?

Вода, найкращий природний розчинник, ніколи не буває абсолютно чистою. Вода розчиняє тверді речовини, з якими контактує - грунту, породи, мінерали, солі. У воді розчиняються гази атмосфери й гази, що надходять з глибини землі, наприклад, сірководень, оксид вуглецю, водень, метан. У природних водах, особливо в поверхневих, містяться також значні кількості органічних речовин – продуктів життєдіяльності й розкладання водних організмів. До домішок природного походження додаються речовини антропогенного походження, асортимент яких охоплює практично всі класи неорганічних і органічних сполук.

Подорож води з джерела безпосередньо в будинки споживачів - процес, пов'язаний з її багаторівневим очищенням. Якість води громадянам гарантує держава, а очищенням води займаються підприємства сфери водопостачання. Так вода з річок та водойм, куди скидаються неочищені стічні води, побутові та промислові відходи, змиваються дощем пестициди, нітрати, нітрити, соліважкихметалів, потрапляють в водозабірні ковші. Водозабірні споруди являють собою величезні резервуари, побудовані посеред водойм. З них вода надходить на станції очистки, методи якої можуть бути реагентними або безреагентними. При реагентному застосовується коагулянт (сірчанокислий алюміній), флокулянти (активізована кремнієва кислота, поліакриламід), що прискорює коагуляцію і сприяє висвітленню і знебарвленню. Але при реагентному методі у воді залишається небажана кількість розчинених солей алюмінію. З метою економії найчастіше очищення води виробляють безреагентним методом. Після відстійників застосовують фільтри для очищення води з шаром піску або антрациту і знезаражують за допомогою хлору, це самий старий і дешевий метод. Він призводить до додаткового забруднення питної води вільним і залишковим хлором, хлороводнем і хлорорганікою.

 

В.о.начальника Люботи­ського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області

Оксана Вішинська

Переглядів: 451
Дата публікації: 11:43 17.03.2021
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
20.04.2024
21.04.2024
22.04.2024
Докладніше
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Проєкти рішень від 18 квітня 2024 року   18.04.2024
Розпорядження № 65 " Про скликання LV сесії Люботинської міської ради VIII скликання" від 17.04.2024   17.04.2024
Аналіз регуляторного впливу проєкту рішення Люботинської міської ради Харківської області «Про встан   16.04.2024
Золочевська А. А.   12.04.2024
ЦНАП інформує: Оновили сервіси для ВПО в Дії. Оформлюйте довідку та допомогу для всієї родини   09.04.2024
Проєкти рішень від 09 квітня 2024 року   09.04.2024
Розпорядження № 60 "Про скликання LIV (позачергової) сесії Люботинської міської ради VIII скликання"   09.04.2024
Звіт про роботу Центру надання адміністративних послуг Люботинської міської ради за 1 квартал 2024 р   08.04.2024
Повідомлення про намір встановлення скоригованих тарифів на послуги централізованого водопостачання    05.04.2024
Виконавчий комітет Люботинської міської ради запрошує на роботу   04.04.2024
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>