ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД ГРИПУ ТА ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ
ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД ГРИПУ ТА ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ

ЯК УБЕРЕГТИСЯ ВІД ГРИПУ ТА ГОСТРИХ РЕСПІРАТОРНИХ ВІРУСНИХ ІНФЕКЦІЙ

Вірус грипу небезпечний, але не всесильний, тому можна уникнути зараження гострими респіраторними інфекціями та грипом в період сезонного підйому захворюваності та під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей:

— Уникати скупчень людей, аби зменшити вірогідність контактів із хворими людьми, притому що деякі з них є заразними навіть до появи очевидних симптомів. Особливо це актуально під час епідсезону підйому захворюваності ГРВІ та грипу — з листопада по лютий місяць, так як саме в цей час реєструється сезонне зростання захворюваності ГРВІ.

— Користуватися одноразовими масками, щоб захистити себе чи оточуючих від зараження. Маскою повинна користуватися людина, яка доглядає за інфекційним хворим чи просто спілкується з ним, а хвора людина повинна використовувати маску лише в одному випадку: якщо їй доводиться перебувати серед здорових людей, не захищених масками.

Маска ефективна, тільки якщо вона прикриває рот і ніс, її потрібно замінити, як тільки вона стане вологою чи забрудниться. Найкраще користуватися стандартними хірургічними масками, що мають вологостійку поверхню і довго залишаються ефективними. Використані маски ні в якому разі не можна розкладати по кишенях чи сумках — їх потрібно одразу викидати у смітник.

Користуватися одноразовими паперовими серветками і рушниками як після миття рук, так і для того, щоб прикрити обличчя під час кашлю, а також при нежиті. Використані серветки необхідно одразу викидати у смітник, оскільки вони також можуть стати джерелом зараження. Багаторазові серветки та рушники, особливо у громадських місцях, суттєво підвищують ризик зараження і широкого розповсюдження інфекції. У таких умовах в якості одноразових серветок можна використовувати туалетний папір.

Прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання, аби запобігти розпорошенню інфікованих краплин слизу, які є джерелом зараження. Бажано робити це за допомогою одноразових серветок, які після використання одразу викидати у смітник. Якщо Ви прикрили рот руками, їх необхідно одразу вимити з милом чи обробити дезінфікуючим гелем, інакше усі ваші наступні дотики становитимуть небезпеку для інших.

— Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання  як у помешканні, так і в робочих приміщеннях, щоб не залишати навколо себе живі віруси й бактерії, що можуть залишатися активними впродовж кількох годин після перебування у приміщенні хворої людини.

— Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми для підвищення опірної здатності організму. Це збільшить шанси запобігти як зараженню, так і важким формам перебігу хвороби та її ускладненням.

— Мати чисті руки : інфекція потрапляє в організм через рот, ніс та очі, яких ви час від часу торкаєтесь руками. Тими ж руками ви тримаєте гроші чи тримаєтесь за поручні, де кілька годин зберігаються в активному стані віруси і бактерії, що залишились від дотиків рук інших людей. Тому необхідно часто мити руки з милом або обробляти їх дезінфікуючим гелем із вмістом спирту.

Основним заходом профілактики захворювань та попередження  епідемічних ускладнень з ГРВІ та грипу залишається вакцинація, в тому числі осіб з груп епідемічного ризику (медичних працівників, працівників закладів освіти, торгівлі, транспорту, сфери обслуговування, учнів та студентів тощо) та медичного ризику (осіб з хронічними захворюваннями серцево-судинної та дихальної систем).

Вакцинуватися можна упродовж всього епідемічного сезону. Всупереч поширеному міфу, це не ослаблює, а посилює здатність організму протистояти грипу.


 

В.о. начальника Люботинського

міського відділу Головного

управління Держпродспоживслужби

в Харківській області Оксана ВІШИНСЬКА

Переглядів: 547
Дата публікації: 08:49 15.01.2021
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
30.03.2024
31.03.2024
01.04.2024
Докладніше
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>