Львів і Люботин можуть стати першими Zero Waste містами в Україні
Львів і Люботин можуть стати першими Zero Waste містами в Україні

Львів і Люботин можуть стати першими Zero Waste містами в Україні

Вибір міст – Львів і Люботин – не випадковий. Це два міста, у яких активно діють організації-співзасновниці громадсько спілки "Український Альянс Нуль Відходів", яка представляє Україну у мережі "Zero Waste Europe".

Джерелоhttps://rubryka.com/2020/10/16/lviv-lyubotyn-zero-waste/#:~:text=Львів%20і%20Люботин%20можуть%20стати%20першими%20українськими%20містами%2C%20де%20буде,по%20запобіганню%20появи%20нового%20сміття

Zero Waste Europe раді оголосити про початок нового проекту в Україні та в 10 інших країнах Європи, націленого на впровадження концепції Zero Waste (далі – ZW) на рівні місцевих громад. Львів і Люботин можуть стати першими українськими містами, де буде реалізована європейська практика вторинної переробки твердих матеріалів і компостування органічних відходів і впроваджена програма по запобіганню появи нового сміття. В тому числі, за рахунок повторного використання і ремонту.

Вибір міст – Львів і Люботин – не випадковий. Це два міста, у яких активно діють організації-співзасновниці громадсько спілки "Український Альянс Нуль Відходів", яка представляє Україну у мережі "Zero Waste Europe". Зокрема, Львів нещодавно підписав угоду про долучення до мережі муніципалітетів Zero Waste Europe. Завдяки участі у проєкті, обидва міста отримають експертний супровід та знання для формування стратегії, плану дій та кращих практик поводження з відходами.

 Участь в проекті дасть можливість українським містам поряд з 18-ма містами Європи адаптувати кращі практики лідерів ZW і впровадити сертифікацію Zero Waste Cities.

Разом з 11-ма європейськими країнами ми взяли за основу нові зміни в законодавстві Європейського Союзу (ЄС) щодо  відходів, пластику і їх впливу на клімат. Ці зміни націлені на збільшення якості та кількості моделей ZW і орієнтовані на широку участь громадян та успішну імплементацію на рівні муніципалітетів. Протягом наступних 2 років ми будемо працювати разом з нашими активістами в Болгарії, Хорватії, Німеччині, Греції, Італії, Португалії, Румунії, Іспанії, Словенії, Україні та на Кіпрі, щоб добитися великих результатів і залучити до нашої ініціативи мінімум 20 муніципалітетів.

Паралельно з цим напрямком ми будемо просувати і розвивати як нову сертифікацію Zero Waste Cities, так і Європейську Академію Zero Waste. Оскільки саме академія – провідний центр знань і ресурсів для нашої спільної діяльності.

На сьогоднішній день Європа перебуває в критичній ситуації, яка вимагає негайного вирішення проблеми переробки відходів і зростаючого вуглецевого сліду. Основне завдання – залучити до ініціативи Zero Waste місцеві спільноти, з метою масштабування нашого позитивного досвіду і наближення того часу, коли життя без відходів стане реальністю. Zero Waste – екологічний напрямок, який передбачає усвідомлене споживання та мінімізацію і / або відсутність відходів протягом життя.

 

 

ТЕОРІЯ ЗМІН

Наш досвід показує, що на шляху до нульових відходів критично важливо розробити ефективні практичні рішення, доступні для подальшого впровадження на місцевому рівні. На прикладі одного-двох населених пунктів, які успішно реалізують концепцію ZW в кожній країні, ми зможемо збільшити вплив цього проекту на зростання ключових показників економіки замкнутого циклу і індикаторів нульових відходів.

 Успішна реалізація концепції ZW в рамках проекту буде сприяти трансформації управління відходами та ресурсами на глобальному рівні. Ключові стейкхолдери, від політиків до ЗМІ, зможуть переконатися, що нульові відходи і економіка замкнутого циклу – це не просто амбітне бачення, а ряд заходів, які принесуть відчутні переваги суспільству.

 Крім інструментів і знань, необхідних для реалізації стратегії нульових відходів, громади отримають доступ до європейської мережі, яка об'єднує населені пункти, що йдуть по шляху ZW.

 Зараз в мережу муніципалітетів ZWE входять міські та сільські громади, які є джерелом унікального досвіду і важливим інструментом для підтримки нових учасників ініціативи.

 Наш проект допоможе розробити рекомендації для подальшої ефективної реалізації стратегії досягнення нульових відходів і зробити отриманий досвід релевантним для інших європейських міст і поселень.

 Підкреслимо, що робота з місцевими громадами актуальна для нас у всіх країнах. Однак проект для цих 11 країн-учасниць – важливий етап  нашої програми Zero Waste Cities. Надаючи пряму підтримку і фінансування для розширення і поліпшення роботи на місцях, і перетворюючи Zero Waste Europe Academy в процвітаючий інтелектуальний центр для розвитку концепції нульових відходів, ми очікуємо, що наступні кілька років стануть переломними для досягнення наших цілей.

 Ми продемонструємо іншим європейським муніципалітетам, що реалізація концепції ZW не тільки приносить користь для нашої планети і для нас самих, але і те, що це природний і найбільш ефективний спосіб збереження ресурсів планети.

Протягом двох років і далі ми будемо ділитися нашими історіями і робити внесок в цей проект разом з нашими учасниками.

Ми будемо фіксувати успішний досвід, виклики і реальний процес реалізації концепції Zero Waste на місцевому рівні. Будемо формувати готові кейси і ділитися ними в Zero Waste Europe Academy, щоб допомогти і надихнути інших на їх шляху до нульових відходів.

Для довідки 

Після сміттєвої кризи 2016 року, у Львові зародився рух "нуль відходів", який спільно з муніципалітетом напрацьовували нові практики  поводження з відходами, в основі яких лежить практика запобігання утворенню відходів. Рух швидко поширився Україною, зокрема, виникли ГО "ОЗЕРО" в Києві та Kharkiv Zero Waste у Харкові.  На початку 2019 року з метою підсилення zero waste руху в Україні, ГО "Нуль відходів Львів", ГО "ОЗЕРО" та Kharkiv Zero Waste створили  Zero Waste Alliance Ukraine – громадську спілку, яка представляє Україну у мережі "Zero Waste Europe" і займається адмініструванням та просування проєкту "Перехід до Європи без відходів, одна громада за один раз" в Україні. "Transitioning to a zero waste Europe, one community at a time project"

 

 

 

 

Переглядів: 584
Дата публікації: 13:53 21.10.2020
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>