«Питна вода»
«Питна вода»

«Питна вода»

Що міститься в природній воді?

Люди звикли довіряти смаковими властивостями води. Вода, яка не містить явного запаху і присмаку хлору, вже вважається для них чистою та безпечною для пиття. Але це, не зовсім так. Справа в тому, що саме фальсифікація питної води стоїть на першому місці в Україні, і це вже має насторожити бажаючих купувати воду в магазинах, воду з доставкою в офіс, і привізну воду з автоцистерн.
Що міститься в природній воді?
Вода, найкращий природний розчинник, ніколи не буває абсолютно чистою. Вода розчиняє тверді речовини, з якими контактує - грунту, породи, мінерали, солі. У воді розчиняються гази атмосфери й гази, що надходять з глибини землі, наприклад, сірководень, оксид вуглецю, водень, метан. У природних водах, особливо в поверхневих, містяться також значні кількості органічних речовин - продуктів життєдіяльності й розкладання водних організмів. До домішок природного походження додаються речовини антропогенного походження, асортимент яких охоплює практично всі класи неорганічних і органічних сполук.
Розчинені гази - кисень, азот, вуглекислий газ, сірководень, метан і т. д. Головні іони (сольові компоненти) - аніони карбонату, гідрокарбонату, хлориду, сульфату; катіони калію і натрію, магнію, кальцію. У поверхневих водах їх вміст виражається десятками і сотнями мг/л. Сукупність цих компонентів створює мінералізацію води, що вимірюється в г/л. Для прісних вод мінералізація складає 0,2-0,5 г/л, для слабо мінералізованих - 0,5-1,0 г/л, для солонуватих - 1-3 г/л. Далі йдуть солоні води; води з мінералізацією понад 50 г/л називають розсолами.
Наявність катіонів кальцію і магнію надає воді сукупність властивостей, звану жорсткістю води. У нашій країні жорсткість води вимірюють в моль екв/л: 1 ммоль екв/л відповідає 20,04 мг/л кальцію або 12,16 мг/л магнію. Біогенні елементи - азот (у вигляді аміаку, амонію, нітриту, нітрату й азоту органічних сполук); фосфор (у вигляді фосфатів та органічних сполук), кремній (у вигляді ортосілікати), залізо (II і III). Ці елементи необхідні для живлення та розвитку живих організмів. Однак деякі із з'єднань при високих концентраціях надають токсичну дію, наприклад, неорганічні сполуки азоту, особливо амонійний азот. Для вод рибогосподарського призначення гранично допустима концентрація (ГДК) аміаку дорівнює 0,08 мг/л, амонію - 2 мг/л.
 
Мікроелементи - це метали і деякі неметали (бром, йод, бор), вміст яких у водах знаходиться в межах декількох десятків і менше мкг/л. Частина металів - марганець, цинк, молібден і кобальт належать до так званих біометалів, які беруть участь в біохімічних процесах живих організмів і без яких живі істоти не можуть розвиватися. Інші мікроелементи, такі як кадмій, свинець, ртуть, хром є антропогенними забруднювачами й виявляють сильну токсичність, саме їх мають на увазі, кажучи про забруднення важкими металами.
 
 
В.о. начальника
Люботинського міського відділу
Головного управління Держпродспоживслужби в
Харківській області О.Вішинська
 
 
Переглядів: 387
Дата публікації: 10:31 29.09.2020
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>