ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ
ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

Гострі кишкові інфекції— одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.                                         
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо,  яйця,  непастеризоване молоко,  морепродукти),  немитих фруктах і овочах.                                                                                       
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря! Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.
5 кроків до безпечнішої  їжі:
1. Підтримуйте чистоту:
мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;                                     
мийте руки після відвідування туалету;                                                           
вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;                                                          захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:                                                       
відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;     
для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;                                      зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:                                                                                   
ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;                                                                                      доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;               
сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;                   
ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:                                                       
не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;                                                                                                      зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;                 
не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;                                       
не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:                                     
використовуйте чисту або очищену воду;                                                         
обирайте свіжі та незіпсовані продукти;                                                             
ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;                   
не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі. Бережіть себе.
 
В.о. начальника 
Люботинського  міського відділу
Головного управління                                                                 
Держпродспоживслужби   
в Харківській області                                                                     
Вішинська О.В.
Переглядів: 401
Дата публікації: 09:17 30.07.2020
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Субсидії для населення
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
Звіт про проведену роботу Водопровідно-каналізаційним комунальним управлінням Люботинської міської р   05.03.2021
13 березня 2021 року о 09 год. 00 хв. за адресою:с-ще Санжари, вул.Благодатна, 1(біля трансформатора   05.03.2021
13 березня 2021 року о 10 год. 30 хв. за адресою: с-ще Санжари, вул. Майська, 33а (біля магазину ПП    05.03.2021
13 березня 2021 року о 13 год. 40 хв. за адресою: смт Манченки , вул. Культури, 2а (біля магазину ПП   05.03.2021
13 березня 2021 року о 15 год. 10 хв. за адресою: смт Манченки , вул.Пушкіна,6/11 (біля Манченківськ   05.03.2021
13 березня 2021 року о 12 год. 10 хв. за адресою: с-ще Травневе, (біля магазину ПП Скрипак) за ініці   05.03.2021
13 березня 2021 року о 17 год. 00 хв. за адресою: с-ще Ударне, вул. Шкільна,40 (біля Манченківського   05.03.2021
Звіт про проведену роботу Люботинським КЖРЕП ЛМР ХО з обслуговування житлових будинків 01.03.2021 ро   05.03.2021
В зв’язку з ремонтними роботами буде припинено подачу електроенергії   05.03.2021
Увага! Відключення електропостачання 05, 09,11 та 12 березня 2021 р.   04.03.2021
Посилання
  
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>