ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ
ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

Гострі кишкові інфекції— одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.                                         
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо,  яйця,  непастеризоване молоко,  морепродукти),  немитих фруктах і овочах.                                                                                       
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря! Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.
5 кроків до безпечнішої  їжі:
1. Підтримуйте чистоту:
мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;                                     
мийте руки після відвідування туалету;                                                           
вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;                                                          захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:                                                       
відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;     
для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;                                      зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:                                                                                   
ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;                                                                                      доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;               
сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;                   
ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:                                                       
не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;                                                                                                      зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;                 
не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;                                       
не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:                                     
використовуйте чисту або очищену воду;                                                         
обирайте свіжі та незіпсовані продукти;                                                             
ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;                   
не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі. Бережіть себе.
 
В.о. начальника 
Люботинського  міського відділу
Головного управління                                                                 
Держпродспоживслужби   
в Харківській області                                                                     
Вішинська О.В.
Переглядів: 662
Дата публікації: 09:17 30.07.2020
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
20.04.2024
21.04.2024
22.04.2024
Докладніше
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Проєкти рішень від 18 квітня 2024 року   18.04.2024
Розпорядження № 65 " Про скликання LV сесії Люботинської міської ради VIII скликання" від 17.04.2024   17.04.2024
Аналіз регуляторного впливу проєкту рішення Люботинської міської ради Харківської області «Про встан   16.04.2024
Золочевська А. А.   12.04.2024
ЦНАП інформує: Оновили сервіси для ВПО в Дії. Оформлюйте довідку та допомогу для всієї родини   09.04.2024
Проєкти рішень від 09 квітня 2024 року   09.04.2024
Розпорядження № 60 "Про скликання LIV (позачергової) сесії Люботинської міської ради VIII скликання"   09.04.2024
Звіт про роботу Центру надання адміністративних послуг Люботинської міської ради за 1 квартал 2024 р   08.04.2024
Повідомлення про намір встановлення скоригованих тарифів на послуги централізованого водопостачання    05.04.2024
Виконавчий комітет Люботинської міської ради запрошує на роботу   04.04.2024
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>