ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ
ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

ГОСТРІ КИШКОВІ ІНФЕКЦІЇ

Гострі кишкові інфекції— одні з найпоширеніших інфекційних захворювань, які можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей. Зазвичай ГКІ спричинено бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.

Кишкові інфекції передаються через уживання зараженої їжі та води, під час купання у забруднених водоймах, через брудні руки і предмети побуту.                                         
Найчастіше збудники кишкових інфекцій знаходяться у сирій їжі тваринного походження (м’ясо,  яйця,  непастеризоване молоко,  морепродукти),  немитих фруктах і овочах.                                                                                       
Найпоширеніші симптоми гострих кишкових інфекцій — слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея. За перших симптомів негайно звертайтеся до лікаря! Щоб уберегтися від харчових отруєнь і гострих кишкових інфекцій, вживайте лише ті продукти, у якості яких ви впевнені, дотримуйтеся 5 кроків до безпечнішої їжі, купайтеся у чистих водоймах і обирайте лише офіційно відкриті для відпочинку пляжі та рекреаційні зони.
5 кроків до безпечнішої  їжі:
1. Підтримуйте чистоту:
мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;                                     
мийте руки після відвідування туалету;                                                           
вимийте і продезінфікуйте всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;                                                          захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2. Відокремлюйте сиру їжу від готової:                                                       
відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;     
для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;                                      зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
3. Ретельно готуйте їжу:                                                                                   
ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;                                                                                      доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;               
сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;                   
ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4. Зберігайте їжу при безпечній температурі:                                                       
не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;                                                                                                      зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;                 
не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;                                       
не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
5. Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:                                     
використовуйте чисту або очищену воду;                                                         
обирайте свіжі та незіпсовані продукти;                                                             
ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;                   
не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
Віруси чи бактерії можуть потрапити в харчові продукти на будь-якій стадії шляху від виробництва до столу, тому кожен учасник процесу, від виробника до споживача, відіграє роль у запобіганні зараженні їжі. Бережіть себе.
 
В.о. начальника 
Люботинського  міського відділу
Головного управління                                                                 
Держпродспоживслужби   
в Харківській області                                                                     
Вішинська О.В.
Переглядів: 330
Дата публікації: 09:17 30.07.2020
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Субсидії для населення
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Анонс подій
Подій не заплановано
Нові та оновлені сторінки
У зв’язку з проведенням ремонтних робіт по вул. Каманіна, 3 28.10.2020 року з 08.00 до 17.00 години    27.10.2020
Проєкт рішення "Про розгляд проекту Комплексної програми соціального захисту населення м. Люботина н   27.10.2020
Увага! Відключення електропостачання 02, 06, 09 листопада   27.10.2020
Засідання конкурсної комісії з проведення конкурсу на посаду директора Люботинської ЗОШ І-ІІІ ступен   26.10.2020
У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами по вул. Гвардії-генерала Гавенко Л.А та по вул. Шевченко 26   26.10.2020
Звіт про проведену роботу Люботинським КЖРЕП ЛМРХО з 19.10.2020 року по 23.10.2020 року з обслуговув   23.10.2020
У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами по вул. Гвардії-генерала Гавенко Л.А та по вул. Шевченко 23   23.10.2020
Проєкт рішення "Про внесення змін до рішення ЛМР від 17 грудня 2019 року №569 «Про міський бюджетміс   22.10.2020
У зв`язку з тим що, 21.10.2020 р. вийшов з ладу насосний агрегат глибинної свердловини на водозабірн   22.10.2020
Фінансовий звіт   21.10.2020
Посилання
  
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>