Сезон оздоровлення: гострі кишкові інфекції,
Сезон оздоровлення: гострі кишкові інфекції,

Сезон оздоровлення: гострі кишкові інфекції,

харчові отруєння та їх профілактика

З настанням літа зростає ризик захворювання на гострі кишкові інфекції. Літо у багатьох асоціюється з теплом, добрим настроєм і безперечно літнім відпочинком. Саме в цей період більшість школярів перебуває в оздоровчих таборах. Але, як відомо, відпочинок повинен бути не лише приємним, але й корисним. Необхідно пам’ятати про небезпеку захворіти на гострі кишкові інфекції. 
  Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог.
У літню пору року шкідливі бактерії розмножуються досить швидко  і часто виникають харчові отруєння чи кишкові інфекції,  пов'язані із вживанням продуктів харчування та питної води. 
Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів їх  життєдіяльності.
Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Особливу небезпеку становлять особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме - робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи  хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища. Захворювання проявляється в вигляді  порушень функцій органів травної системи.
Характерними симптомами кишкових інфекцій  є нудота, блювота, діарея, різкі болі в ділянці живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь  рекомендовано:
 не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.
не готувати  страви  із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання приготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
 при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Самолікування небезпечне для здоров'я !
 
 
Начальник Люботинського                                                                           
міського відділу Головного управління                                         
Держпродспоживслужби                                                                                                   
в Харківській області                                                                 
Ільченко О.С.
Переглядів: 384
Дата публікації: 13:54 23.04.2020
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Субсидії для населення
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Нові та оновлені сторінки
В зв’язку з ремонтними роботами 02.08.2021, 03.08.2021, 04.08.2021, 09.08.2021 з 09:00 до 17:00 буде   27.07.2021
В зв’язку з ремонтними роботами 06.08.2021 з 09:00 до 17:00 буде припинено подачу електроенергії   27.07.2021
Проєкти на серпень 2021року   27.07.2021
Проєкти рішень на серпень 2021 року   27.07.2021
В зв’язку з ремонтними роботами 29.07.2021 з 09:00 до 17:00 буде припинено подачу електроенергії   26.07.2021
В зв’язку з ремонтними роботами 28.07.2021 з 09:00 до 17:00 буде припинено подачу електроенергії   26.07.2021
Звіт про проведену роботу Люботинським КЖРЕП ЛМРХО з обслуговування житлових будинків 19.07.2021року   23.07.2021
Звіт про проведену роботу Водопровідно-каналізаційним комунальним управлінням Люботинської міської р   23.07.2021
У зв’язку з проведенням аварійно-ремонтних робіт по вул.Мюдівська,3/2 23.07.2021 року з 09.30 до 10.   23.07.2021
Проєкт рішення "Про внесення змін до рішення ЛМР від 24 грудня 2020 року № 33 «Про бюджет Люботинськ   22.07.2021
Посилання
  
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>