Сезон оздоровлення: гострі кишкові інфекції,
Сезон оздоровлення: гострі кишкові інфекції,

Сезон оздоровлення: гострі кишкові інфекції,

харчові отруєння та їх профілактика

З настанням літа зростає ризик захворювання на гострі кишкові інфекції. Літо у багатьох асоціюється з теплом, добрим настроєм і безперечно літнім відпочинком. Саме в цей період більшість школярів перебуває в оздоровчих таборах. Але, як відомо, відпочинок повинен бути не лише приємним, але й корисним. Необхідно пам’ятати про небезпеку захворіти на гострі кишкові інфекції. 
  Актуальними чинниками передачі кишкових інфекцій залишаються неякісно промиті овочі, зелень, фрукти, ягоди й молочна продукція, що купується населенням на ринках, у т.ч. стихійних, у приватних осіб, зберігається без належних температурних умов та вживається без необхідної термічної обробки. При сальмонельозі провідними факторами передачі є сирі або недостатньо термічно оброблені яйця, м'ясо птиці, приготовлене з порушенням гігієнічних вимог.
У літню пору року шкідливі бактерії розмножуються досить швидко  і часто виникають харчові отруєння чи кишкові інфекції,  пов'язані із вживанням продуктів харчування та питної води. 
Основними причинами спалахів є нехтування елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань та  продуктів їх  життєдіяльності.
Джерелом кишкових інфекцій є хвора людина. Особливу небезпеку становлять особи з легким перебігом захворювання і особливо ті, хто по роду своєї діяльності зайнятий в сфері обслуговування населення. А саме - робітники системи громадського харчування, підприємств харчової промисловості, дитячих закладів. Залишаючись на робочому місці, такі співробітники, будучи  хворими, здатні забруднювати збудниками все, до чого торкаються їх руки: посуд, харчові продукти, предмети навколишнього середовища. Захворювання проявляється в вигляді  порушень функцій органів травної системи.
Характерними симптомами кишкових інфекцій  є нудота, блювота, діарея, різкі болі в ділянці живота, загальна слабкість, підвищення температури тіла.
З метою профілактики інфекційних захворювань та харчових отруєнь  рекомендовано:
 не вживати продуктів і напоїв при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності та з простроченими термінами споживання.
не готувати  страви  із запасом, приготовлені страви бажано вживати відразу, а у разі повторного споживання, вони мають проходити вторинну термічну обробку; зберігання приготовленої страви без холоду не повинно перевищувати 2 годин;
не брати у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують охолодженого зберігання);
не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання (ріки, озера, підземні джерела, поверхневі води тощо);
для пиття і приготування їжі використовувати воду тільки з централізованих джерел водопостачання або питну бутильовану; при неорганізованому відпочинку (туристичні мандрівки, екстремальний туризм тощо) для миття посуду і рук вода має бути профільтрована і проварена; для пиття та приготування їжі необхідно мати з собою запас питної води;
перед приготуванням їжі та перед її вживанням завжди мити руки з милом;
обов'язково мити руки після відвідування туалетів;
 при відпочинку з дітьми батьки повинні ознайомити дітей з правилами харчування та правилами дотримання особистої гігієни; дорослим необхідно ретельно слідкувати за тим, щоб діти не споживали незнайомі ягоди та продукти;
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання необхідно терміново звернутись до найближчої лікувальної установи.
Самолікування небезпечне для здоров'я !
 
 
Начальник Люботинського                                                                           
міського відділу Головного управління                                         
Держпродспоживслужби                                                                                                   
в Харківській області                                                                 
Ільченко О.С.
Переглядів: 312
Дата публікації: 13:54 23.04.2020
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Субсидії для населення
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Нові та оновлені сторінки
Розпорядження № 25 "Про скликання IV сесії Люботинської міської ради VIІI скликання" від 21.01.2021    22.01.2021
Повідомлення про оприлюднення проєкту рішення Люботинської міської ради Харківської області «Про зат   22.01.2021
Виконавчий комітет Люботинської міської ради оголошує конкурс на заміщення тимчасово вакантної посад   22.01.2021
У зв’язку з аварійно-ремонтними роботами по пров. Ушакова, 8 22.01.2021 р. з 11.30 до 17.00 (орієнто   22.01.2021
Звіт про проведену роботу Люботинським КЖРЕП ЛМР ХО з обслуговування житлових будинків   22.01.2021
Звіт про проведену роботу Водопровідно-каналізаційним комунальним управлінням Люботинської міської р   22.01.2021
У зв’язку з проведенням ремонтних робіт по вул. Каманіна 22.01.2021 року з 09.00 до 17.00 години (ор   22.01.2021
Засідання виконавчого комітету Люботинської міської ради від 15.01.2021 р.   21.01.2021
Про встановлення на платні послуги по КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Люботинської    21.01.2021
Рішення виконавчого комітету Люботинської міської ради №8 від 15.01.2021 р.   21.01.2021
Посилання
  
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>