Двомісячник із укладання колективних договорів
Двомісячник із укладання колективних договорів

Двомісячник із укладання колективних договорів

З 01.02.2020 року в місті розпочався двомісячник з укладання колективних договорів.

  На виконання вимог Законів України «Про колективні договори і угоди»; «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності»; «Про організації роботодавців»; рекомендуємо провести  двосторонні переговори роботодавців та профспілок щодо укладання колективних договорів або перегляду діючих з внесенням до них відповідних змін і доповнень, не допустити звуження обсягів раніше прийнятих пільг і гарантій.

    Ця норма, як обов'язкова, закріплена в ст. 14 КЗпП України. Для проведення переговорів і підготовки проекту колективного договору сторонами утворюється комісія, членами якої є представники обох сторін, наділені необхідними повноваженнями. Склад комісії, порядок і строки підготовки проекту колективного договору визначаються рішенням сторін і оформляються наказом, розпорядженням, рішенням, момент видання якого є початком  колективних переговорів.

  Рекомендуємо учасникам соціального діалогу при проведенні колективно-договірної роботи:

- встановлювати гарантії в розмірах, що перевищують законодавчо встановлені;

- збільшувати гарантії для працівників у порівнянні з раніше досягнутими  домовленостями за колективними договорами;

- дотримуватись законодавчих норм і не допускати прийняття таких умов договору, які погіршували б становище працівника порівняно з діючим законодавством.

    Відповідно до ст. 16 КЗпП України умови колективного договору, що погіршують  порівняно з чинним законодавством і угодами становище працівників, є недійсними.

     При укладаннi колективного договору  слід звернути увагу на слідуючі норми законодавства:

     Заробітна плата повинна виплачуватися працівникам:

1) не рідше 2 разів на місяць через проміжок часу, що не перевищує16 календарних днів;

2) не пізніше 7 днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата.

Ці вимоги поширюються на всіх роботодавців: як на юридичних, так і на фізичних осіб- підприємців.

     Навіть за наявності заяв працівників з проханням виплачувати заробітну  плату один раз на місяць, виплата заробітної плати в такий спосіб є порушенням трудового законодавства. Невиплата заробітної плати за першу половину місяця у зв’язку з відсутністю грошових коштів на банківському рахунку підприємства або фізичної особи–підприємця також не звільняє посадових осіб підприємства або підприємця від відповідальності за порушення вимог змінених редакцій ст. 115 КЗпП України  та ст. 24 Закону про оплату праці.

    В штатному розписі необхідно вказувати найменування професій та посад працівників, згідно класифікатору професій України ДК 003:2010, в оплаті праці штатного розпису вказувати професії з дотриманням міжкваліфікаційних співвідношень.

Заробітну плату за час щорічної відпустки виплачувати не пізніше ніж за три дні до її початку ( ст.21 Закону України «Про відпустки»).

     Передбачити додаткову відпустку, згідно з вимогами Закону України «Про відпустки» учасникам бойових дій, інвалідам війни, статус яких визначений Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надається додаткова відпустка зі збереженням заробітної плати тривалістю 14 календарних днів на рік.

     На виконання наказу Міністерства соціальної політики України від 29.01.2020 No 56 під час укладання колективних договорів рекомендуємо роботодавцям положення про забезпечення рівних  прав та можливостей жінок і чоловіків у реалізації своїх прав на працю викласти окремим розділом  „Рівність і недискримінації”.

    Рекомендуємо провести організаційну роботу з метою включення зобов’язань щодо зростання рівня заробітної плати та продуктивності праці до колективних договорів підприємств.

     Вчерговий раз, просимо Вас приділити увагу формуванню розділу „Охорона праці”. Основні  принципи формування розділу „Охорона праці” колективних договорів, які застосовувалися у попередні роки, не змінилися. У коллективному договорі сторони передбачають забезпечення працівникам соціальних гарантій у галузі охорони праці на рівні, не нижчому за передбачений законодавством, їх обов'язки, а також  розробляють комплексні заходи щодо досягнення  встановлених нормативів безпеки, гігієни праці та виробничого середовища, підвищення існуючого рівня охорони праці, запобігання випадкам виробничого травматизму, професійного захворювання, аваріям і пожежам, визначають обсяги та джерела фінансування зазначених заходів на поточний рік.

    Умови колективного договору не можуть містити положень, які не відповідають чинним  законодавчим та іншим нормативним актам про охорону праці в Україні. Оскільки законодавство України визначає колективний договір головним інструментом у вирішенні будь-яких проблем безпеки і гігієни праці на підприємствах, в установах і організаціях, слід приділити особливу увагу якості та ефективності заходів і зобов’язань з цих питань, що включається в зазначений локальний нормативно-правовий акт, обов’язковий для виконання.

     Розмір цільових асигнувань на виконання Комплексних заходів слід обумовлювати в текстовій частині розділу “Охорони праці” колективного договору, який становить для підприємств, незалежно від форм власності, або фізичних осіб, які відповідно до законодавства використовують найману працю, витрати на охорону праці становлять не менше 0,5 відсотків від фонду оплати праці за попередній рік.

Відсутність колективного договору, укладення його з порушенням вимог діючого законодавства розцінюється як порушення норм ст.2 Закону України “Про колективні договори та  угоди” та п.7 ст.65 Господарського Кодексу України.

     Для повідомної реєстрації сторонни подають Управлінню соціального захисту населення Люботинської міської ради примірник договору разом із додатками та супроводжуючим листом у вигляді оригіналу паперового документа з прошитими і пронумерованими сторінками, копію протоколу загальних зборів трудового колективу про стан виконання зобов’язань, передбачених у колективному договорі за попередній рік і затвердження його на наступний рік.

       Повідомна реєстрація проводиться протягом 14 робочих днів із дня, наступного після надходження договору. Примірник договору, поданий на повідомну реєстрацію зберігається в Управлінні соціального захисту населення до заміни новим договором.

      Управління соціального захисту населення надає консультативну допомогу при складанні колективного договору. З цього питання слід звертатися за адресою: м.Люботин, вул. Слобожанська, 24, кім.1.  Телефон для довідок: 741 13 75.

 

 

Управління соціального захисту населення

 Люботинської міської ради

 

 

Переглядів: 836
Дата публікації: 11:06 21.02.2020
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>