Мешканці Харківської області оплачуватимуть доставку газу окремо
Мешканці Харківської області оплачуватимуть доставку газу окремо

Мешканці Харківської області оплачуватимуть доставку газу окремо

Згідно рішення НКРЕКП, з січня 2020 року споживачі газу будуть по новому оплачувати за доставку газу. Відповідно до змін, які держрегулятор вніс в Типовий договір на розподіл газу та Кодекс ГРМ, тепер доставка газу вилучена із рахунків за газ. Тому всі споживачі отримають окремі рахунки: один за газ, другий – за його доставку.

В Харківській області споживачі отримають два рахунки: за газ від постачальника та за його доставку від АТ «Харківгаз». Вартість послуг з доставки газу виключена з загального рахунку за газ і виставлена окремою квитанцією. Таким чином споживачі газу зможуть побачити кому та за які послуги вони оплачують кошти. Раніше вартість доставки газу зазначалась окремим рядком в загальному рахунку.

Відповідно до умов Типового договору, вартість послуг з доставки газу побутовий споживач повинен оплачувати до 20 числа місяця, в якому надаються послуги, на підставі рахунку АТ «Харківгаз».

За основу розрахунку береться обсяг споживання газу для кожного окремого споживача, за минулий газовий рік: з початку жовтня до кінця вересня. Цей індивідуальний об’єм використання газу розділяється на 12 частин та помножується на діючий тариф на доставку газу.

Наприклад: за минулий газовий рік споживачем використано 1 тис куб.м газу.  Місячна вартість  доставки в першому півріччі 2020 року розраховуватиметься наступним чином: (1000/12)х 1,236 та складе 103 грн. на місяць з ПДВ.

«Більшість клієнтів АТ «Харківгаз» використовують природний газ для опалення житла. Тому мали значне фінансове навантаження на сімейний бюджет в зимовий період. Тепер взимку, коли споживачі значно збільшують використання газу, платіж за доставку газу не зростає, як це було раніше», - зазначила комерційний директор АТ «Харківгаз» Ірина Лістова.

Якщо клієнт АТ «Харківгаз» заощадив паливо та зменшив обсяги споживання газу, вже в наступному газовому році пропорційно цьому зменшується вартість доставки газу. Якщо у власника домоволодіння відсутня потреба в природному газі, а отже у послугах з його доставки і обслуговування мереж, споживач має право звернутись в АТ «Харківгаз» для від’єднання від газових мереж.

Нагадуємо, що в грудні 2019 року НКРЕКП переглянула тариф на розподіл газу для АТ «Харківгаз». Вперше за чотири роки вартість послуг з доставки газу було збільшено – але лише на 31 коп. (без ПДВ). 

Переглядів: 443
Дата публікації: 16:00 15.01.2020
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>