Інформація КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Люботинської міської ради
Інформація КНП \"Центр первинної медико-санітарної допомоги\" Люботинської міської ради

Інформація КНП "Центр первинної медико-санітарної допомоги" Люботинської міської ради

Психоемоційні перевантаження негативно впливають на стан здоров’я.

Психоемоційні перевантаження негативно впливають на стан здоров’я. Дотримуйтесь режиму праці та відпочинку, подбайте про повноцінний сон. Не створюйте стресових ситуацій, не допускайте агресивної поведінки, роздратованості, негативних емоцій - це в першу чергу шкодить Вашому здоров’ю. Будьте доброзичливими, навчіться керувати своїми емоціями, частіше посміхайтесь. Спілкування з природою, домашніми тваринами, хобі допоможуть Вам підтримувати психологічну рівновагу. Якщо у Вас пригнічений настрій, порушення сну - зверніться до лікаря.

Зміна стилю життя вимагатиме від Вас повсякденних постійних зусиль. Ваші звички формувались протягом багатьох років, Ви не зможете позбавитись від них одразу. Ставте перед собою реалістичні цілі, ідіть до них крок за кроком, якщо щось не виходить не кидайте, йдіть далі. Тільки від Вас та Вашого ставлення до власного здоров я залежить успіх у лікуванні гіпертонічної хвороби та профілактика її ускладнень.

 

Таблиця

Дієтичні рекомендації

 

Категорії

продуктів

Рекомендовані продукти та страви

Бажана

кількість

Продукти

обмеженого

вибору

Продукти та страви, які слід уникати

Жири

Олії: оливкова, соняшникова, кукурудзяна, льняна.

До 1 - 2 столових ложок загалом на добу

Вершкове масло не більше 20 г на добу, спреди.

Тваринні жири ( смалець, яловичий, баранячий жири, тверді маргарини), частково гідрогенізовані рослинні жири (транежириг)

М'ясо

Нежирна яловичина, кролик, індичка, курка без видимого жиру та шкірочки у відвареному вигляді.

1 порція на добу, іноді 2 порції на добу

Молода баранина, телятина, пісна свинина, пісна шинка, страви із м'ясною

начинкою, варені ковбаси, сосиски.

Жирне м ясо та птиця, паштети, копчені та сирокопчені ковбасні вироби, смажені, копчені, мариновані м’ясні вироби.

Яйця

Яйця у стравах, білкові омлети.

2-3 яйця на тиждень

Яйця у

відвареному

вигляді.

Смажені, яєчня.

Риба та рибо­продукти

Всі види риби, в тому числі жирна морська риба,

приготована на пару, відварена.

1 порція (100 г) на добу

Запечена риба без шкірочки, заливна, мідії, омари, креветки, кальмари.

Смажена риба, копчена солона риба, оселедець, ікра.

Молочні

продукти

Молоко та кисломолочні продукти до 1% жирності, йогурти 3 натуральними наповнювачами, нежирна сметана у страви, кисломолочний сир до 5% жирності.

Кисломолочні напої- 1 - 2 порції на добу, сир кисломолоч­ний

70 - 100 г на добу

Знежирені сорти твердого сиру, сиркові десерти, ряжанка 2,5% жирності.

Жирна сметана, глазуровані сирки, жирнии солоний твердий сир, згущене молоко, вершки, жирні

кисломолочні

продукти.

Фрукти,

ягоди

Свіжі ягоди та фрукти, соки по сезону, сушені, заморожені фрукти та ягоди, соки без додавання Цукру-

Не менше 3 порцій на добу

Солодкі сорти яблук, соки без додавання цукру.

Фрукти у сиропі,

консервовані та мариновані фрукги. джеми, варення.

Овочі

Овочі по сезону у свіжому, відвареному вигляді, приготовані на пару, картопля із шкірочкою, бобові, заморожені овочі, зелень.

Не менше 3 порцій на добу

Консервовані овочі без використання оцту; овочі та картопля, присмажені на олії, вимочена квашена капуста.

Соління, мариновані овочі, смажені на тваринному жирі картопля за овочі, чіпси картопляні, картопля-фрі.

Злакові

Хліб із житнього борошна та пшеничного борошна II гатунку, страви із

цільнозернових видів круп (вівсяна, гречана, пшоняна), нешліфований рис, макаронні вироби (із твердих сортів пшениці, гречані), пісні хлібобулочні вироби, галетне печиво.

До 5 скибочок хліба на добу та 1 - 2 порцГі каши (3 повних столових ложки) на добу

Макаронні вироби із борошна вищого гатунку, солодкі каші, пісочні та бісквітні тістечка, здобні вироби, приготовлені на рекомендованих жирах.

Хлібобулочні вироби із борошна І гатунку, смажені пиріжки, кондитерські вироби 3 додаванням рослинних жирів, сухарики промислового виробництва.

Супи

Вегетаріанські овочеві та круп'яні супи.

1 порція на добу

Супи на знежиреному бульйоні, рибні і супи із нежирної риби

Супи на кісткових та м'ясних і бульйонах. Супи-пюре

Напої

Чай без цукру, неміцна кава без кофеїну, мінеральна негазована вода.

В межах загальної кількості рідини на добу

Алкогольні напої (не більше 20 г в перерахунку на чистий спирт), солодкі та газовані напої.

Міцна кава. чай. кава з вершками, какао.

Десерти

Фруктові салати,

фруктове

несолодке

морозиво,

заморожені

соки.

І - 2 порції на добу по сезону

Мед.

Вершкове морозиво, десерти 3 додавання цукру та вершків.

Кондитер­ські вироби

Лукум, нуга, карамельні цукерки, чорний шоколад.

До ЗО г на добу

Мармелад, пастила, халва.

Ірис,

кондитерські вироби 3 додавання вершкового масла та рослинних жирів, молочний шоколад.

Горіхи

 

Волоські, мигдаль, каштан, грецький горіх, кеш’ю, фундук, бразильський горіх.

1 - 2 цілісні горіхи на добу

Фісташки, арахіс.

Солоні горіхи.

Приправи

Пряні трави.

У страви по сезону

Гірчиця, перець, соєвий соус, нежирні соуси на рекомендованих жирах.

Соуси на

бульйонах.

майонез.

 

Переглядів: 800
Дата публікації: 09:28 25.10.2019
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
30.03.2024
31.03.2024
01.04.2024
Докладніше
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>