29 жовтня 2019 року – Всесвітній день боротьби з інсультом
29  жовтня 2019 року  – Всесвітній день боротьби з інсультом

29 жовтня 2019 року – Всесвітній день боротьби з інсультом

Всесвітній день боротьби з інсультом був вперше проголошений 29 жовтня 2006 року на Регіональному Всесвітньому конгресі з інсульту в Кейптауні (Південна Африка), коли Міжнародне товариство інсульту і Всесвітня федерація інсульту об'єдналися в єдину організацію. З того часу Всесвітній день боротьби з інсультом відзначається щорічно саме 29 жовтня.

В цей день медичні працівники всього світу звертають увагу громадськості на проблеми виникнення, лікування і профілактики інсультів. Вони проводять інформаційні та просвітницькі кампанії серед населення, розповсюджують прес-релізи, спілкуються з владними структурами, залучають до цих заходів громадські організації.
За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я мозковий інсульт- це клінічний синдром раптових локальних чи глобальних порушень церебральної функції, які тривають понад 24 години, або ведуть до смерті через судинну катастрофу.
Розрізняють два основних типи інсульту: ішемічний (пов'язаний з недостатнім кровообігом будь-якої ділянки мозку) і геморагічний ( крововилив в речовину мозку або під його павутинну оболонку).Ішемічний інсульт трапляється значно частіше, ніж геморагічний.
        Актуальність проблеми мозкового інсульту обумовлено високою частотою захворювання, тяжкими його наслідками та недостатньою ефективністю лікування. Інсульт обумовлює 5,7 млн. смертей щороку в усьому світі, і як причина смерті поступається лише ішемічній хворобі серця. Він є також провідною причиною серйозної  втрати працездатності або здатності до самообслуговування в повсякденному житті, і не шкодує нікого – незалежно від віку, статі, матеріального стану, соціального рівня, етнічного походження або країни.
       В загальносвітових масштабах поширеність інсульту складає на кожні 100 тис.населення від 100 до 300-х випадків, тобто близько 16 млн. випадків на рік.
       В Україні  річна кількість первинних інсультів складає понад 110 тисяч, а показники частоти захворювання в 1,5-2 рази перевищують середньо-світові. Крім того, смертність від інсульту в нашій країні є у 2-3 рази вищою, ніж у розвинених країнах. Інвалідами після перенесеного захворювання стають 20-40%, до праці повертаються 10-20% хворих. 
Інсульт займає друге місце серед причин смерті і є головною причиною тривалої і пожиттєвої втрати функціональних здібностей серед дорослого населення. Кожні 2 секунди одна людина уражається інсультом, кожні 6 секунд інсульт забирає одне людське життя. У світі від цієї недуги помирає щороку близько 10% населення. Експерти ВООЗ припускають, що кількість інсультів на земній кулі зростатиме. Через те, що населення нашої планети старіє. До того ж надто розповсюджені фактори ризику розвитку інсульту, до яких перед усім належать артеріальна гіпертонія, хвороби серця, цукровий діабет, ліпідемія, безсимптомний стеноз сонної артерії, гіперхолестеринемія. Сприяють цьому також фактори, пов’язані зі способом життя – гіподинамія, хронічний стрес, неправильне харчування, паління, зловживання алкоголем.
Соціально-економічні умови відіграють важливу роль в реалізації генетичної схильності до артеріальної гіпертензії. Основними екзогенними факторами є гострі і хронічні стреси. Невпинне зростання рівня артеріального тиску і поширеності артеріальної гіпертензії спостерігається серед малозабезпечених груп населення.
Те, що мозковий інсульт уражує молодих  працездатних людей, пов’язано, в першу чергу з розповсюдженням артеріальної гіпертензії, яка є провідним чинником ризику. За статистичними даними в Україні налічується 11,8 млн. хворих на артеріальну гіпертонію, 9млн. хворих на ішемічну хворобу серця, 1млн. на цукровий діабет. Лише 36 % українців знають про те, що в них підвищений артеріальний тиск, але часто нехтують медичною допомогою чи профілактикою.
У Харківській області у 2018 році серед усього населення зареєстровано 512535 хворих на гіпертонічну хворобу, показник поширеності становив 22333на кожні 100 тисяч населення ( у 2017 році – 605354 хворих, на 100 тис. населення 22541випадок).Протягом 2018 року було виявлено вперше в житті 36010 випадків захворювання на артеріальну гіпертонію, у 2017 році – 41384 випадки.
        Ішемічний інсульт – це динамічний процес, де в перші хвилини в дільниці мозку з фатальним зниженням мозкового кровотоку формується інфарктне ядро зі швидкою загибеллю нейронів. Зниження мозкової перфузії обмежує постачання до мозку кисню і глюкози.
В останні роки привертає увагу науковців те, що причиною розвитку інсультів у людей молодого віку є метаболічний синдром, який включає поєднання гіпертензії, дисліпідемії, ожиріння. Метаболічні порушення спричиняють дезорганізацію судинної стінки, що є основною причиною виникнення ішемічного інсульту. Наявність метаболічного синдрому не лише збільшує ризик виникнення серцево – судинних захворювань та сприяє більш ранньому їх розвитку, а й веде до виникнення серйозних ускладнень.
У Харківській області динаміка захворюваності на інсульт почала набувати тенденцію до зниження:
2014р. – 8166 випадків
2015р.- 8110 випадків
2016р.- 8158 випадків
2017р. – 7941 випадок
2018р. -5542 випадки
У 2018 році кількість зареєстрованих судинних мозкових катастроф помітно зменшилась у порівнянні з 2017 роком. Показник з поширеності зменшився з 295 випадків до 206 на кожні 100 тис. населення.
В медичних закладах області під диспансерним наглядом у 2017 році перебувало 3238 хворих, що перенесли інсульт, у 2018р. – 3027.
Сьогодні основною стратегією первинної профілактики інсульту є виявлення та корекція чинників ризику. Саме зміна способу життя може значно знизити ризик виникнення інсульту. Науковцями визначено 7 життєвих звичок, які в значній мірі впливають на зниження ймовірності виникнення інсульту: фізична активність, контроль холестерину, правильне харчування, контроль кров’яного тиску, оптимальна вага тіла, контроль рівня цукру в крові, відмова від паління, боротьба зі стресом.
Найважливішим аспектом, на думку науковців, є контроль артеріального тиску, хоча інші 6 звичок також мають велике значення для профілактики інсульту. Так, при нормальному артеріальному тиску ризик виникнення інсульту знижується на 60% відсотків, відмова від паління дозволяє зменшити імовірність мозкової судинної катастрофи на 40%. В цілому, якщо людина дотримується усіх зазначених вище правил, ймовірність виникнення інсульту скорочується майже вдвічі порівняно з тими, хто не намагається виконувати жодного правила щодо здорового способу життя:
Не палити;
Правильно харчуватися – щодня вживати  до 5 порцій овочів і фруктів;
Контролювати рівень артеріального тиску;
Виконувати кожного дня протягом 30 хвилин будь-які фізичні навантаження або проходити пішки відстань у 3 км;
Прагнути до рекомендованих об’ємів талії, які не перевищують 102см у чоловіків і 88см у жінок.
Вторинна профілактика спрямована на запобігання розвитку повторного інсульту. Така профілактика передбачає підтримання артеріального тиску на рівні 120/80, відмову від паління, щоденне оптимальне фізичне навантаження, лікувальну фізкультуру, а також контроль рівня холестерину в крові і прийом необхідних препаратів.
Для зменшення кількості інсультів безперечно потрібні зусилля медиків, направлені на профілактику і лікування захворювання.
Велике значення має також підвищення ефективності лікування мозкового інсульту.
Інсульт потребує невідкладної медичної допомоги. Застосування методу тромболізису при лікуванні ішемічного інсульту є надзвичайно ефективним. Таке лікування дає найбільш швидке і повне відновлення функції нейронів (клітин головного мозку).
Терапевтичне «вікно», протягом якого можна вдатися до тромболізису, становить всього три години від початку захворювання.
Саме тому вкрай важливо знати і  не пропустити перші симптоми хвороби:
Раптова слабкість м’язів , заніміння в ділянці обличчя, руки, ноги або однієї половини тіла;
Раптове порушення мовлення та розуміння мови, з якою звертаються;
Раптова повна або часткова втрата зору на одне або обидва ока;
Раптовий і надзвичайно сильний головний біль;
Раптова втрата рівноваги, запаморочення, нудота.
При раптовій появі будь якого із перелічених симптомів необхідно                           
терміново викликати невідкладну допомогу.
 
       Три роки поспіль діє урядова програма « Доступні ліки», яка надає можливість кожному громадянину України, який підписав декларацію з лікарем, отримати безкоштовно або з незначною доплатою медикаментозні препарати для лікування серцево-судинних захворювань. Щоб отримати ліки, які підпадають під дію програми, потрібно звернутися до лікаря та отримати рецепт. Вартість ліків аптекам компенсує держава. Пацієнти можуть поліпшувати стан свого здоров’я, систематично отримуючи препарати для зниження артеріального тиску, вмісту холестерину в крові і ризику утворення тромбів.
    Інсульт можна лікувати, але краще йому запобігти.
 З повагою,
КНП «ЦПМСД» ЛМР ХО
Переглядів: 678
Дата публікації: 09:26 24.10.2019
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>