Офіційний сайт Люботинської
міської ради, виконавчого комітету
Міський голова

Лазуренко Леонід Іванович

Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Субсидії для населення
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Посилання
  
Пошук
Ботулізм – це небезпечно!
Ботулізм – це небезпечно!

Поділитися новиною:

Ботулізм – це небезпечно!

Бережіть своє здоров’я!

Ботулізм — це дуже небезпечне харчове отруєння. Воно виникає при вживанні продуктів, що містять ботулотоксин — один, з найсильніших серед відомих токсинів, що блокує нервову функцію і призводить до дихального і скелетно-м’язового паралічу. Найчастіше ботулотоксин виділяють з в’яленої риби, м’ясних консервованих продуктів — паштетів, тушонок, консервованих грибів та овочевих салатів домашнього виготовлення. Також слід відзначити, що збудник ботулізму часто розмножується у продуктах гніздами, тому при вживанні одного продукту кількома особами захворювання може виникати не у всіх, а кому не пощастить.

Збудник широко поширений у природі, має постійне місце існування фунті, утворює спори, надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип’ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120°С через ЗО хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут — ботулотоксин. Його смертельна доза для людини складає усього лише 0,3 мкг.

Інкубаційний період (від моменту проникнення збудника в організм до клінічних виявів хвороби) триває від декількох годин до 2–5 діб. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, приблизно добу.

Виділяють три синдроми ботулізму:

паралітичний (ознаки ураження центральної нервової системи);

гастроінтестинальний (ознаки ураження шлунково-кишкового тракту);

загальнотоксичний (підвищення температури тіла, слабкість, озноб, головний біль).

Як правило, починається хвороба з симптомів гастроінтестинального синдрому — хворого турбують нудота, блювання, характерний біль у животі, рідкі випорожнення без патологічних домішок. Це продовжується, у середньому, 20–24 години. У подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору — одна з найперших ознак ботулізму (хворого турбує «сітка» перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов’язано з паралічем очних м’язів). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття «грудки» в горлі, біль під час ковтання, подразнення у горлі — ці симптоми обумовлені ураженням ковтальних м’язів. Іноді в таких хворих помилково діагностують ангіну.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом — хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при ураженні дихальних м’язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар у грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Щоб уникнути небезпеки, радимо під час виготовлення продукції ретельно очищувати сировину від забруднень, які можуть містити спори клостридій, в т.ч. від плісняви, яка поглинає кисень та створює більш сприятливі умови для розмноження бактерій. Необхідно ретельно стерилізувати посуд і саму продукцію.

З метою попередження харчових отруєнь потрібно:

не брати в дорогу та на відпочинок продуктів, що швидко псуються;

продукти, що швидко псуються зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх реалізації;

ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням слід обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;

сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розробним інвентарем;

захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати у закритому посуді;

не купувати продукти харчування на стихійних ринках у приватних осіб;

у жодному разі не можна вживати в їжу м’ясні та рибні консерви, якщо металева банка роздута, деформована.

У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.

Пам’ятайте! Хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей!

 

 

Начальник Люботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С.

 

 
Web-адреса: lubotin-rada.gov.ua/news/id/3212 | Переглядів: 53Дата публікації: 09:45 15.08.2019
Версія для слабо- зорих