ОБЕРЕЖНО! БОТУЛІЗМ!
 ОБЕРЕЖНО! БОТУЛІЗМ!

ОБЕРЕЖНО! БОТУЛІЗМ!

Ботулізм - гостре інфекційне захворювання, обумовлене отруєння ботулотоксином, що потрапляють в організм людини внаслідок вживання різних продуктів харчування, що містять токсини ботулізму і характеризується важким ураженням вегетативної та центральної нервових систем.

В умовах звичайної зовнішнього середовища, ботулотоксини можуть зберігатися до одного року, а ось у консервованих продуктах - на протязі багатьох років. Вони не знищуються ферментами травного тракту, стійкі в кислому середовищі, легко витримують дуже високу концентрацію кухонної солі. А ось при кип'ятінні протягом п'ятнадцяти - двадцяти хвилин токсини досить швидко розкладаються і втрачають токсичні властивості. Найчастіше основний шлях зараження – харчовий, вживання в′яленої риби, консерв домашнього приготування (м′ясних, рибних, грибних). Збудник ботулізму містися в консервованих продуктах, або тих, котрі призначені для тривалого зберігання (копчені і солені продукти). Під час захворювання вражаються м’язи очей, гортані, глотки, дихальні м’язи. В результаті чого порушується мова і ковтання, виникає двоїння в очах. Смерть хворого настає в результаті гострої дихальної недостатності.В зв´язку з ризиками пов´язаними із придбанням та вживанням небезпечних рибних продуктів, необхідно звертати увагу на те, що ми купуємо, готуємо та зберігаємо, і дотримуватися зазначених правил, а саме : – не купувати в місцях стихійної торгівлі копчені та солені продукти. Краще довіртеся торговельному закладу, котрий має всі необхідні документи, що підтверджують якість товару; – під час придбання рибної продукції у магазинах – обов′язково звертати увагу на маркування, термін придатності; – солену і в`ялену рибу зберігати при температурі не вище ніж 10°С; – під час приготування домашньої консервації – строго дотримуватись терміну стерилізації, використовувати лише свіжі та миті продукти. Особливо це стосується грибів, так як повністю відмити їх від найдрібніших  частинок ґрунту, в яких, можливо, містяться спори ботулізму, практично не можливо; – перед вживанням консерв промислового виробництва,  домашньої консервації звертати увагу на зовнішній вигляд банки (вздуття кришки, помутніння самого вмісту, наявність бульбашок). При наявності цих дефектів – вживати консерву заборонено.

Начальник Люботинського міського відділу Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С.

Переглядів: 435
Дата публікації: 09:57 24.06.2019
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>