Нодулярний дерматит великої рогатої худоби!
Нодулярний дерматит великої рогатої худоби!

Нодулярний дерматит великої рогатої худоби!

Нодулярний дерматит ВРХ (вузликова екзантема, заразний вузликовий дерматит, Dermatitis nodulares, Lumpy skin disease) – це контагіозне інфекційне захворювання, яке характеризується лихоманкою, ураженням лімфатичної системи тварини, набряками підшкірної клітковини та внутрішніх органів, утворенням шкіряних вузлів (бугрів), ураженням очей та слизових оболонок органів дихання та травлення. Чим небезпечна хвороба?

Нодулярний дерматит спричиняє значні економічні втрати через те, що викликає тимчасове зниження молочної продуктивності заражених особин, тимчасову або постійну стерильність биків-плідників, ураження шкіри тварини.
При первинних спалахах хвороби може захворіти близько 50-75% і навіть до 100% тварин (особливо це стосується європейських порід ВРХ). У 50% тварин хвороба протікає типово. Крім того, варто відзначити, що господарства в яких виникло це захворювання зазнають збитків через обмеження в торгівлі.
Як проявляється нодулярний дерматит? 
Інкубаційний період при нодулярному дерматиті коливається в період від 3 днів до місяця, в середньому – 7 днів. Загалом, це залежить й від сприйнятливості тварини до вірусу, типу і вірулентності збудника та шляхів його проникнення в організм. Початковий період короткий, нерідко протікає непомітно, особливо при виявленні перших випадків захворювання в господарстві. Перебіг хвороби буває гострим та підгострим.
При гострому перебігу хвороба характеризується лихоманкою протягом 4-14 днів (температура тіла піднімається до 40 С), зниженням апетиту, сльозотечею, виділеннями з носу (слизові або гнійні), появою внутрішкірних вузликових утворень на шкірі. Тварини відмовляються від корму, швидко худнуть. Лімфовузли збільшуються, легко пальпуються на стегнах та перед лопаткою. При важкому перебігу хвороби вузлики можуть з’являтись на слизовій оболонці носа та крайній плоті. З ротової порожнини виділяється густа тягуча слина, з носа – гнійний слиз з неприємним запахом. Водянисті виділення з очей змінюються слизовими, при підсиханні утворюються кірки. На віках з’являються ерозії та язви. Інколи відмічається кон’юнктивіт, роговиця мутнішає, що може призвести до часткової або повної сліпоти. Язви в дихальних шляхах викликають сильний набряк через який тварина може загинути.
У лактуючих корів вражається вим’я. воно збільшується, на ньому видно вузлики, молоко густе з розовим відтінком, зціжується краплями, при нагріванні перетворюється на гель.
При під гострому перебігу виражених ознак вражень шкіряних покривів не видно. Хвороба проявляється короткочасною лихоманкою (2-5 днів), відсутністю апетиту. В уражених стадах виявляють до 50% тварин, що перехворіли безсимптомно.
Нодулярний дерматит частіше реєструється серед виснажених, лактуючих корів та молодняку ВРХ. Тонкошкірі породи корів молочних порід з високою жирністю хворіють у більш важкій формі. У хворих вагітних корів реєструються аборти, а у биків-плідників – тимчасова імпотенція та безпліддя.
Хвороба триває близько 4 тижнів, при ускладненнях – більше. З ускладнень найчастіше відмічають трахеїти, пневмонії, що супроводжуються затрудненим диханням, ураженням статевих органів, суставів, легень та інших органів.
Лікування.
Специфічних засобів лікування нодулярного дерматиту не запропоновано. Проводять симптоматичне лікування, поліпшують умови утримання тварин, забезпечують повноцінну годівлю їх вітамінізованими кормами. Для профілактики секундарних бактеріальних інфекцій використовують антибіотики та сульфаніламідні препарати.
Профілактика та заходи боротьби передбачають запобіжні дії проти занесення нодулярного дерматиту з неблагополучних щодо цього захворювання держав. У стаціонарних зонах тропічних країн насамперед проводять захист худоби від нападу кровосисних комах та профілактичне щеплення сприйнятливих тварин. У разі виникнення хвороби в раніше благополучних регіонах негайно здійснюють забій усіх хворих та підозрюваних щодо захворювання тварин, ретельну дезінфекцію та дезінсекцію, проводять усі карантинно-обмежувальні ветеринарно-санітарні заходи.

Начальник Люботинського міського відділу Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області Ільченко О.С

 

Переглядів: 792
Дата публікації: 13:46 21.06.2019
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>