ПРИЧИНИ ТА СИМПТОМИ ДИЗЕНТЕРІЇ!!!
ПРИЧИНИ ТА СИМПТОМИ ДИЗЕНТЕРІЇ!!!

ПРИЧИНИ ТА СИМПТОМИ ДИЗЕНТЕРІЇ!!!

Інфекційне захворювання дизентерія характеризується ураженням шлунково-кишкового тракту, зокрема товстої кишки. Бактерії роду Шигелла є збудниками захворювання. У процесі руйнування цих мікробів в організм виділяються токсини, які значно сприяють розвитку хвороби.

Дизентерійні збудники відрізняються високим ступенем виживання в умовах зовнішнього середовища.  Залежно від температурних факторів життєздатні бактерії від трьох – чотирьох діб до одного – двох місяців. У деяких випадках вони зберігаються до трьох – чотирьох місяців і більше.                                                    При сприятливих умовах ці патогенні мікроорганізми здатні розмножуватися в продуктах харчування: вінегрети, салати, м'ясний фарш, м'ясо варене, молочні продукти і молоко, киселі і компоти.

Причини зараження дизентерією:

Головним носієм дизентерійної інфекції є заражена людина. З організму бактерії виділяються разом з калом. Дане захворювання найбільш поширене у густо населених слаборозвинених країнах. Тому варто пам'ятати про ризик зараження дизентерією, вирушаючи на відпочинок в азіатські держави, такі як Індія, Таїланд.

Бактерія Шигелла потрапляє в організм людини разом із зараженою водою або їжею. Минувши шлунок, вона потрапляє в товстий кишечник. Там бактерія активно розмножується і виділяє токсини в навколишнє середовище.

Основним джерелом розвитку дизентерії є вживання в їжу немитих овочів, фруктів, водопровідної води, яка не пройшла необхідну обробку, страв поганої якості, куплених у відкритих вуличних кафе і кіосках, особливо в теплу пору року.

Передача хвороби можлива побутовим шляхом при використанні одних і тих же побутових предметів, посуду з хворою людиною. Іноді можна інфікуватися в громадському транспорті.

Купання в забруднених водоймах може також стати причиною виникнення цього небезпечного захворювання.

Симптоми дизентерії

Як і більшість кишкових інфекцій, дизентерія починається бурхливо. Через кілька годин з моменту зараження з'являються перші симптоми хвороби:

Різке підвищення температури до 39 °C.

Загальна слабкість організму, втрата апетиту.

Озноб.

Приступообразний біль в нижній частині живота.

Нудота, сильна блювота.

Розлад стільця.

Блідість шкіри.

Зниження артеріального тиску.

Ознаки зневоднення організму: сухість слизових та шкіри, постійна спрага, почастішання дихання, порушення серцевої функції, уповільнення пульсу.

Іноді у калі можна помітити незначну домішку крові.

Лікування дизентерії

Дизентерія – це інфекція, яка дуже заразна, тому хворий обов'язково проходить лікування в інфекційному відділенні лікарні. При виникненні симптомів захворювання слід викликати швидку допомогу. Лікування полягає в прийомі антибактеріальних, дезінтоксикаційних та інших ліків і дотриманні дієти: легка, нежирна їжа, питво.

 

Начальник Люботинського міського відділу

Головного управління Держпродспоживслужби

в Харківській області 

Ільченко О.С.

Переглядів: 1143
Дата публікації: 14:24 23.05.2018
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
Подій не заплановано
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>