ВИЇЗД ДИТИНИ ЗА КОРДОН
ВИЇЗД  ДИТИНИ  ЗА КОРДОН

ВИЇЗД ДИТИНИ ЗА КОРДОН

До нещодавнього часу, виїзд закордон – до країн Європи, Туреччини, Єгипту, а також до найближчих сусідів – в Росію, Білорусь тощо не викликало жодних проблем. На сьогодні, враховуючи економічну ситуацію, а також певні політичні обставини, виїзд закордон стає значно рідкіснішим явищем. Проте, питання щодо виїзду дитини і порядку оформлення документів для її виїзду завжди залишатиметься актуальним. Розглянемо декілька випадків виїзду дитини закордон.

1.      Виїзд дитини з обома батьками

В першу чергу варто зазначити, що відповідно до чинного законодавства України, документами, що дають право на перетин державного кордону України, є: паспорт громадянина України для виїзду за кордон, проїзний документ дитини, дипломатичний паспорт, службовий паспорт, посвідчення особи моряка – стаття 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України» (надалі – Закон). Із вказаного переліку очевидно, що дитини, яка не досягла 18-річного віку може стосуватись лише 2 документи – проїзний документ дитини і паспорт для виїзду за кордон.Проте, законодавством також передбачається і можливість спрощення такої процедури, і необов’язковості видачі проїзного документу дитини. Така можливість передбачена якраз у випадку, коли дитина виїжджає з батьками. Так, абзацом 1 п. 17 Правил оформлення і видачі паспорта громадянина України для виїзду за кордон і проїзного документа дитини, їх тимчасового затримання та вилучення, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 31 березня 1995 р. № 231, передбачено, що відомості про дітей, які їдуть за кордон разом з батьками (законними представниками), вписуються в паспорти батьків чи одного з батьків (законних представників) на підставі заяви громадянина, у чий паспорт вписуються діти.Таким чином, у разі виїзду дитини за кордон із обома батьками єдине, що потрібно оформити для виїзду дитини – це здійснити відповідний запис у закордонному паспорті одного з батьків. Такі дії здійснюються відповідним територіальним відділенням Державної міграційної служби України за місцем реєстрації батьків або одного з них.

При цьому, варто зауважити, що у разі, якщо батьки оформили собі паспорти для виїзду за кордон з електронним носієм інформації – так звані, біометричні паспорти, «вписати» у біометричний паспорт дитину є неможливим, у зв’язку із чим, для дитини потрібно оформити окремий паспорт. Варто зауважити, що з 1 січня 2015 року, була також скасована можливість отримання дитиною проїзного документу дитини. Вже отримані документи залишаються дійсними, проте на майбутнє як дитина так і дорослий отримують документ одного зразка – паспорт громадянина України для виїзду за кордон.Крім того, варто враховувати, що відповідно до п.4 Правил перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими Постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. №57 (далі – Правила перетину), виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, здійснюється за згодою обох батьків (усиновлювачів) та в їх супроводі. Тому, якщо батьки виїжджають вдвох із дитиною, жодних додаткових документів не вимагатиметься.Тому, у разі необхідності виїзду дитини з обома батьками за кордон, у разі наявності у батьків паспортів для виїзду за кордон старого зразка, вони можуть вписати у нього дитину, а у разі, якщо батьки вже отримали біометричні паспорти – потрібно також отримати і біометричний паспорт для дитини (якщо у дитини немає дійсного проїзного документа дитини). Інших документів оформляти необхідності немає.

2.      Виїзд дитини з одним із батьків або з третіми особами

Дещо більше документів вимагається у разі виїзду дитини лише з одним із батьків.У цьому випадку дитину так само можливо вписати до закордонного паспорту, але вже конкретно того із батьків, який із дитиною виїжджатиме. Якщо ж це неможливо через вказані вище обставини, дитині варто оформити окремий закордонний паспорт.Крім того, відповідно до п.4 Правил перетину, виїзд з України громадян, які не досягли 16-річного віку, в супроводі одного з батьків або інших осіб, здійснюється за нотаріально посвідченою згодою другого з батьків із зазначенням у ній держави прямування та відповідного часового проміжку перебування у цій державі, якщо другий з батьків відсутній у пункті пропуску.Таким чином, у разі, якщо дитина виїжджає за кордон лише з одним із батьків, інший повинен надати нотаріально посвідчену згоду, а у разі виїзду дитини з третіми особами, наприклад, з бабусею, з вихователькою, у складі групи до табору – необхідна нотаріально посвідчена згода обох батьків.При цьому, варто знати, що в такому випадку у вказаній нотаріально посвідченій згоді, вказання держави прямування, часу перебування в цій державі є обов’язковим. І якщо дитина їхатиме в декілька держав, вони усі повинні бути зазначені, із часом перебування в кожній із них. В противному випадку, така згода буде недійсною, і на кордоні, дитину можуть не випустити з території України.Таким чином, для виїзду за кордон дитини з одним із батьків або з третіми особами, окрім документів, що підтверджують право перетину державного кордону – проїзний документ дитини, біометричний закордонний паспорт дитини, або відповідний запис у закордонному паспорті другого з батьків, необхідно також отримати нотаріально посвідчену згоду другого із батьків, або обох батьків, якщо жоден із них не перетинатиме кордон із дитиною.

3.      Виїзд дитини з одним із батьків без нотаріально посвідченої згоди

На жаль, на сьогодні в Україні є надзвичайно багато шлюбів, які розпадаються, в яких чоловік із дружиною не можуть знайти спільної мови, в тому числі, і щодо долі дитини, зокрема щодо такого її аспекту як виїзд дитини за кордон з одним із них, або з іншою особою.В таких випадках, один із батьків, може відмовитись надавати свою згоду на виїзд дитини за кордон, чим фактично позбавити її правової можливості перетину державного кордону України.На щастя, в Україні на сьогодні існують законодавчо встановлені можливості виїзду дитини без такої згоди, при цьому, встановлені вони таким чином, щоб не порушувати і права того з батьків, хто боїться або не хоче пускати дитину з іншим.

Так, пп.2 ч.2 Правил перетину встановлено, що дитина може перетинати державний кордон України в супроводі одного з батьків або інших осіб без нотаріально посвідченої згоди другого з батьків у разі пред'явлення документів або їх нотаріально засвідчених копій:

1)        свідоцтва про смерть другого з батьків;

2)        рішення суду про позбавлення батьківських прав другого з батьків;

3)        рішення суду про визнання другого з батьків безвісно відсутнім;

4)        рішення суду про визнання другого з батьків недієздатним;

5)        рішення суду про надання дозволу на виїзд з України громадянину, який не досяг 16-річного віку, без згоди та супроводу другого з батьків;

В усіх випадках, окрім першого, іншій стороні слід звернутись із відповідним позовом до суду, в якому висловити суду відповідні вимоги і обґрунтувати їх.При цьому, рішення суду, зазначені в п.2, 3, 4 даватимуть можливість іншому з батьків безперешкодно виїжджати, не отримуючи згоду на кожен окремий раз. Що ж стосується рішення, вказаного в п.5, то враховуючи, що судовий процес може зайняти понад два-три місяці, як наслідок можливе те, що подібний дозвіл на момент набрання рішенням законної сили буде не актуальним.У зв’язку із цим, на сьогодні існує неоднозначне трактування вказаного пункту судами. З однієї сторони, у пункті про відсутність необхідності нотаріально посвідченої згоди відсутнє згадування про те, що в рішенні суду повинна бути вказана держава слідування і час перебування. З іншої сторони, для уникнення свавілля з боку іншого із батьків, суди розглядають лише вимоги щодо конкретної поїздки в конкретну країну на певний час. Саме з останньої позиції, як правило, рішення судів найчастіше бувають неактуальними.Таким чином, у разі, якщо один із батьків відмовляється надати свою згоду на виїзд дитини, іншому із батьків варто звернутись до суду, проте, що вимагати у суду і як це обґрунтовувати є більш складним юридичним питанням і залежить від кожної конкретної ситуації.Не зважаючи на усі вказані вище положення, якщо між Україною та іншою державою було укладено міжнародний договір, яким передбачаються інші ніж передбачені у законодавстві України правила, застосовуватимуться правила, передбачені таким міжнародним договором. Так, наприклад, до багатьох країн, відповідно до чинних договорів України, потрібно також отримувати візу, а до деяких – навпаки, передбачено спрощений режим перетину, як наприклад, було до 1 березня 2015 року з Російською Федерацією, в’їзд до якої і назад був можливий для дітей за свідоцтвом про їх народження. Проте, на сьогодні, до вказаної країни в’їзд дітей можливий за загальними правилами, вказаними вище у статті.

                                                             Державний нотаріус Другої державної нотаріальної

                                                             контори Харківського району Харківської області

                                                             Радіонова Т.І.

Переглядів: 429
Дата публікації: 16:49 24.04.2018
Інвестиційний паспорт
Електронні петиції
Центр надання адміністративних послуг
Електронні послуги
Комунальний прожектор
Медицина міста
Телефони гарячих ліній
Молодіжна рада
Проект "Місто Нуль відходів"
Анонс подій
20.04.2024
21.04.2024
22.04.2024
Докладніше
Інформація для внутрішньо переміщених осіб
Нові та оновлені сторінки
Проєкти рішень від 18 квітня 2024 року   18.04.2024
Розпорядження № 65 " Про скликання LV сесії Люботинської міської ради VIII скликання" від 17.04.2024   17.04.2024
Аналіз регуляторного впливу проєкту рішення Люботинської міської ради Харківської області «Про встан   16.04.2024
Золочевська А. А.   12.04.2024
ЦНАП інформує: Оновили сервіси для ВПО в Дії. Оформлюйте довідку та допомогу для всієї родини   09.04.2024
Проєкти рішень від 09 квітня 2024 року   09.04.2024
Розпорядження № 60 "Про скликання LIV (позачергової) сесії Люботинської міської ради VIII скликання"   09.04.2024
Звіт про роботу Центру надання адміністративних послуг Люботинської міської ради за 1 квартал 2024 р   08.04.2024
Повідомлення про намір встановлення скоригованих тарифів на послуги централізованого водопостачання    05.04.2024
Виконавчий комітет Люботинської міської ради запрошує на роботу   04.04.2024
Посилання
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пошук
Люботинська міська рада Харківської області >>>